Năpasta care s-a abătut asupra României o sa lase un crater uriaș în viitorul țării

Publicat: 06/07/2023 | 22:07
Satele românești rămân fără locuitori / Sursă Foto: Pixabay

În ultimii ani, foarte mulți tineri au ales să părăsească locurile natale pentru a-și face o viață mai bună în străinătate sau în orașele mari ale României. Fenomenul a luat amploare, iar efectele sale se resimt din ce în ce mai mult. Este și cazul unui sat din județul Alba, care nu mai are aproape niciun locuitor.

România se confruntă cu un fenomen care pe termen lung va avea efecte grave. Mai exact, în ultimii ani, tot mai mulți tineri au părăsit satele și comunele în care s-au născut, alegând să plece în străinătate sau în orașele mari ale țării noastre. Principalele motive sunt lipsa locurilor de muncă, dar și infrastructura extrem de proastă sau chiar inexistentă din satele românești. Astfel, în prezent, multe localități din țara noastră sunt efectiv părăsite.

(NU RATA: Declinul demografic continuă. Cât de grav a ajuns sporul negativ al populației)

Fenomenul care a lovit tot mai mult România în ultimii ani

Depopularea satelor a devenit un fenomen național, acesta putând să aibă repercusiuni grave pe termen lung. Mai exact, oamenii de la sate au decis să se mute la oraș, în special cei tineri.

Astfel, multe localități din România au fost pur și simplu depopulate. Este și cazul unui sat din comuna Șpring, din județul Alba, unde nu locuiește nimeni, teoretic. Mai exact, aici mai sunt doar trei case în care mai vin oameni ce au reședința la oraș, dar își cresc animalele aici.

„În perioada asta tinerii nu mai vin la țară. Tot pe alte meserii se axează, să câștige mai ușor. De la animale trebuie investiție și pe urmă vine și câștigul”, a spus o femeie din sat.

Tinerii nu mai doresc să locuiască la sat, mai ales dacă nu sunt pasionați de creșterea animalelor sau agricultură. În plus, lipsa locurilor de muncă este un alt aspect care a contribuit la depopularea satelor românești. Astfel, aceste localități rămân în scripte, doar dacă anumite persoane ar vrea să revină în locurile natale sau alții decid să se mute aici. Autoritățile sunt conștiente de acest fenomen și consideră că doar prin atragerea investitorilor și crearea de noi  locuri de muncă s-ar putea schimba situația.

„Tinerii care urmează cursurile la liceele din orașe, hotărăsc să rămână acolo pentru că se și angajează după terminare studiilor.

Cred că ar trebui să atragem investitori, să creștem posibilitatea locurilor de muncă, asta ar fi soluția”, a spus Iulia Stănilă, primar Șpring.

„Nu putem să-i oprim pe tineri din dezvoltare, dar ne-am dori ca mulți dintre ei să se întoarcă acasă, să aducă plus valoare prin cunoștințele pe care le au”, a spus Nicolae Album prefect de Alba.

În plus, îmbătrânirea populației și scăderea natalității au contribuit din plin la depopularea satelor și comunelor din țara noastră.

(VEZI ȘI: Statul care ar vrea să ofere cadou 20.000 de euro celor care împlinesc 18 ani. Motivul real care stă în spatele inițiativei)