Natiune, asta este cea mai pura lectie de nationalism! Povestea olteanului care poarta steagul Romaniei pe cele mai inalte culmi

De: Cancan
Publicat: 29/08/2013 | 00:00

Spre deosebire de romanii care inca asteapta mahniti o schimbare si se rusineaza cu originea lor, un oltean de 24 de ani le da o lectie care ii va ustura pe multi. O lectie de nationalism, nu extremist, ci de “romanism” sanatos. Si-a dorit inca de cand era mic sa calatoreasca in toata lumea. Initiativa lui a plecat in urma unei intrebari puse de un canadian despre toate performantele mondialei Nadia Comaneci.

“M-am impresionat atat de tare sa vad ca strainii sunt interesati de valorile noastre, iar noi nu le apreciem poate suficient, incat m-am decis sa sa port peste tot in lume steagul Romaniei si sa promovez cultura si valoarea nationala”, a povestit Mihai pentru Cancan.

Daca va intrebati ce simte in momentul in care flutura steagul Romaniei peste cele mai inalte culmi ale lumii nu puteti decat sa va imaginati, pentru ca emotia traita de roman este unica!

“In Dubai cand am ajuns, o doamna, care era romanca, a varsat lacrimi de bucurie cand m-a vazut cu drapelul in mana, inconjurat de oameni. Ma simt privilegiat sa vad cum oamenii zambesc si spun bravo, si ca ar trebui sa fie multi ca mine. Imi dau energie si ma fac sa cred ca sunt pe drumul cel bun”, marturiseste tanarul.

Nascut in Slatina, a copilarit la Caracal si a urmat o facultate la Craiova. De mic si-a dorit sa plece peste ocean, in America, si a facut asta la 19 ani, dupa ce a calatorit in toata Europa. Dupa cinci ani in care a organizat excursii pentru studentii din SUA ce veneau cu work and travel, a decis sa treaca la urmatorul nivel: sa cucereasca toate continentele!”. Asa a inceput toata experienta tanarului care va face fiecare roman din tara asta mandru.

“Acum cativa ani, mi-am dat seama ca tot mai multi romani, care fac lucruri bune, se tem sa spuna ca sunt din Romania, din cauza catorva oameni care fac rau si nu au niciun stres sa-si recunoasca originea. Peste tot pe un’ m-am dus, oltean fiind, am incercat sa fac ceva in privinta acestei gandiri. Eu nu fac nimic special. Fac doar ceea ce ar trebui sa faca toti romanii din strainatate!

Daca ii lasam doar pe „cei rai” din Italia si Spania sa ne promoveze „cultura si valoarea nationala”, pai atunci, ma scuzati, cine e de vina ca din 300 de oameni, doar doi promoveaza niste aspecte, si doar pe cele negative. Ideea de drapel plimbat e ceva simbolic, un gest mic ce arata ca nu e nicio rusine sa fii roman. Vreau doar ca romanii din afara sa faca lucruri bune, sa spuna, DA, SUNT DIN ROMANIA! Ar fi ciudat, cred, daca toti romanii din strainatate ar avea un steag la ei si l-ar flutura mereu cand merg la cumparaturi sau cand sunt in autobuz. Cu toate acestea, gesturile mici facute de multe persoane pot duce la mari schimbari”, transmite Mihai.

Proiectul lui Mihai mai pretinde ceva! Pe langa arborarea steagului, tanarul le ofera strainilor si lectii despre cultura si personalitatile nascute in Romania care au intrat in istoria internationala.

“Tot timpul ii intreb pe toti, prin toate tarile pe unde merg, daca au auzit de Romania, daca stiu ceva despre tara mea, daca au auzit de Nadia, de Hagi, de Tiriac. Daca stiu de Nicolae Paulescu, de Henri Coanda sau daca au fost in Romania pana acum. Surprinzator, foarte multi oameni stiu sa salute in limba noastra „Salut, ce faci?”. Multa lume stie de Nadia si de performantele ei. In cazul in care nu stiu nimic, ma asigur sa afle si le povestesc. Port cateodata tricouri cu simbolurile noastre nationale, tricouri ce contin informatii despre cele mai importante descoperiri facute de romani, ii rog sa tina minte si le inregistrez reactiile cand afla ceva ce nu stiau. O sa urc materialul video pe site-ul meu, pe www.jiti.ro”.

Cu siguranta multi se vor intreba cum reuseste Mihai ca la 24 de ani sa traverseze lumea in lung si in lat, cu ce sacrificii financiare. Prin multa munca!

“De la 14 ani am inceput sa lucrez. Nu mi-e rusine sa spun ca am inceput spaland vase intr-un restaurant. Am schimbat mai multe job-uri in ultimii 10 ani. De la ospatar pana la manager de vanzari, am fost vanzator la un magazin de suveniruri, am organizat excursii pentru studentii work and travel veniti in SUA, am fost promoter intr-un club, tot in America, am fost chiar si menajera. Momentan lucrez in Qatar, in cea mai bogata tara din lume. Experienta de munca m-a ajutat sa devin mai intelept, mai bun, mai rabdator; Am realizat ca nu e bine sa te atasezi de lucruri, ci de scopuri. Nu am facut ca toti prietenii mei, sa lucrez un an, doi, si sa-mi cumpar masina. Am investit tot in calatorii. Calatoria este singurul lucru pe care il cumperi si te face mai bogat, asta e clar!”, considera olteanul.

(Mariana Apostol)