NATO, prima reacție după ce o dronă rusească a fost găsită în România: „Monitorizăm îndeaproape situația”

Publicat: 06/09/2023 | 22:31
NATO vine cu prima reacție

După ce rămășitele unei posibile drone rusești au fost depistate pe teritoriul României, iar Klaus Iohannis a anunțat că NATO se va implica, a venit și un răspuns oficial. Dylan White, purtătorul de cuvânt al Organizației Tratatului Altlanticului de Nord, a venit cu primele precizări. 

NATO a transmis faptul că a fost informată cu privire la incidentul care a produs atât de multă tensiune în România. De asemena, și-a anunțat, încă o dată, solidaritatea cu România, țară membră încă din anul 2004.

„Autoritățile române au confirmat că resturi, posibil de la o dronă, au fost găsite pe teritoriul României, în apropiere de granița cu Ucraina. Autoritățile române investighează incidentul. România a informat aliații NATO despre acest incident în cadrul reuniunii de astăzi a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliații și-au exprimat o puternică solidaritate cu România”, a mai spus purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White.

De asemenea, oficialul a precizat:

„Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și rămânem în contact strâns cu aliatul nostru, România”.

(CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis, atitudine fermă după ce drona rusească a fost găsită în România: „În cadrul NATO suntem foarte bine apărați”)

Bucăți dintr-o dronă rusească, pe teritoriul României

Miercuri, 6 septembrie, Ministrul Apărării, Anghel Tîlvăr, a transmis faptul că bucăți dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României. Rămășițele sunt verificate de către experți. Vestea vine după ce cu o seară în urmă, echipa MApN s-a deplasat în proximitatea satului Plauru.

Prin intermediul unui comunicat, autoritățile au spus că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea monitorizării și securizării spațiului aerian la frontierele României:

„Echipa condusă de ministrul apărării naționale, din care au făcut parte șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, s-a informat cu privire la situația concretă din zonele vizitate și a informat autoritățile locale despre faptul că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României.

Echipa MApN s-a deplasat și în proximitatea satului Plauru în care echipele de investigare ale MApN au descoperit, în cursul serii de 5 septembrie, elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă. Specialiștii trimiși de MApN la fața locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienței și caracteristicilor acestora. Concluziile formulate de specialiștii MApN, în urma finalizării investigațiilor, vor fi comunicate public cu maximă celeritate”, se arată în comunicatul de presă al MApN.

(CITEȘTE ȘI: Tensiuni majore după ce în România au căzut bucăți dintr-o dronă rusească. Ministrul Apărării a ajuns la fața locului)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult