Ne așteaptă un dezastru nuclear? Ucraina a început exercițiile de urgență lângă centrala nucleară din Zaporojie

Publicat: 18/08/2022 | 13:17

Ne așteaptă un dezastru nuclear? Autoritățile ucrainene au efectuat exerciții de intervenție în caz de dezastre, în urma bombardamentelor repetate la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, în prezent ocupată de trupele lui Vladimir Putin.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care dorește stabilirea unei zone demilitarizate în jurul centralei pentru a evita o potențială catastrofă, se va întâlni, joi, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele turc Tayyip Erdogan pentru discuții.

În cadrul exercițiilor de urgență, primii respondenți ucraineni au îmbrăcat echipamentul de protecție complet și apoi s-au ocupat de o persoană care pretindea că este o victimă. După ce echipa a efectuat o scanare a radiațiilor, au așezat pacientul pe o targă, l-au acoperit cu o peliculă argintie lucioasă și apoi l-au urcat într-o ambulanță.

Primii respondenți au fost ei înșiși verificați pentru radiații înainte de a fi spălați cu furtunul și de a se debarasa de echipamentul lor. Exercițiile vor fi repetate în zilele următoare, au declarat autoritățile, potrivit Reuters.

Rusia anunță că ar putea închide centrala nucleară Zaporojie

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a declarat joi că ar putea închide centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, dacă forţele ucrainene vor continua să bombardeze obiectivul, în timp ce Kievul neagă că ar fi întreprins astfel de atacuri, informează Reuters.

În cadrul unei conferinţe de presă, şeful Forţelor de apărare radioactivă, chimică şi biologică din armata rusă, general-locotenentul Igor Kirillov, a afirmat că sistemele de suport ale centralei nucleare Zaporojie au fost avariate din cauza bombardamentelor.

Potrivit lui Kirillov, în cazul în care un accident ar avea loc la centrală, norul radioactiv va acoperi Germania, Polonia şi Slovacia. Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina.

Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear, scrie Agerpres. Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

VEZI ȘI: NOR DE FUM DUPĂ INCENDIUL PUTERNIC DE LÂNGĂ CENTRALA NUCLEARĂ DE LA CERNOBÎL. CE ARATĂ INDICELE DE RADIOACTIVITATE DIN ROMÂNIA