Nea Sandu de la Pericei, romanul care s-a pupat cu printul Charles: “E putin rosu la fata, se vede ca e sanatos!”

De: Cancan
Publicat: 07/06/2013 | 00:52

Acum cateva zile, in timp ce se afla in vizita la Covasna, printul Charles si-a facut timp sa stea de vorba si cu nea Sandu de la Pericei, o vedeta locala din judetul Salaj. Alexandru Tatar – nea Sandu – a devenit cunoscut in zona gratie palincii sale de gutui si de pere, dar si culturilor de… ceapa.

Alexandru Tatar, cunoscut drept „Sandu de la Pericei” e cunoscut in toata zona de Vest a tarii

Datorita lui, in Pericei a fost ridicat chiar un monument al cepei, unic in Romania. La auzul vestii ca printul mostenitor al Marii Britanii e din nou in vizita in tara noastra, nea Sandu a zis sa isi incerce norocul de a face cunoscuta in lume comuna si palinca lui si… a pornit la drum spre Covasna. A luat cu el un teanc de ziare locale in care aparuse, dar si diplomele de cetatean de onoare al comunelor care i-au oferit acest statut – pentru a-I arata printului cu cine sta de vorba – si s-a urcat in masina.

Jeep-uri negre, de la “Serviciile Secrete”

“Am plecat cu masina mea, ca are consum mic, de patru si ceva la suta. Am ajuns in Covasna si am intrebat in mai multe sate unde il gasesc pe print si am fost indrumat spre locul respectiv, si apoi spre o casa. La poarta erau nu stiu cate jeep-uri negre, va dati seama, de la Serviciile Secrete”, isi incepe nea Sandu povestea. Banuiala lui ca nu va intra “din prima” la print s-a adeverit. Asa ca a lasat teancul de ziare si o sticla de palinca de gutui, rugandu-I pe cei de acolo sa le dea printului si spunand ca revine a doua zi dimineata. A doua zi la opt era la poarta. El, cei cu jeep-urile negre si ziaristii care stau dupa printul Charles la fiecare vizita.  “Am stat acolo pana la ora 1, ca mi se facuse si foame! Au venit mai intai contesa Kalnoky, gazda printului, si m-a intrebat tot felul de lucruri. Apoi a venit sotul ei, contele, care la fel mi-a pus multe intrebari. Le-am zis ca nu am ganduri urate si alte tampenii. Pana la urma am intrat. Ii tineau la distanta pe altii, ca sa aiba printul liniste, va dati seama!

“Printul e un om simplu, zici ca e roman!”

Printul era cu 20 – 30 de insi, conti, duci, ce stiu eu, nu stiu care ce e. I-am spus ca in tot regatul lui nu are asa palinca! M-a intrebat cum o fac, cati pomi am. I-am zis ca am 400 de peri si 300 de gutui. Si mi-a cerut un autograph pe sticla! Contele Kalnoky ii traducea cuvant cu cuvant ce spuneam. Cand ne-am despartit, ne-am luat in brate si m-a pupat”, ne-a mai povestit, fericit, nea Sandu. Impresia pe care i-a lasat-o printul a fost ca e un om tare simplu.

Printul Charles de Wales, mostenitorul tronului Regatului Unit, vine frecvent in Romania, in Covasna

“Ii rosu la fata, se vede ca e sanatos. E un om simplu, zici ca e roman, are o fata asa zambitoare…Nu iti dai seama ca e cel mai mare din lume. Ca peste tot presedintii se schimba, dar el…cu regatul lui…Si se vede ca sta mult pe-afara, se plimba cu orele. Aici ii place la noi ca aude cucii si pasarelele…E asa de normal! Pai daca ne-am imbratisat dupa cateva minute..va dati seama ce om e. El cu adevarat iubeste zona aia, dar si tara noastra. E un om pe care ma mandresc ca l-am cunoscut”, marturiseste Tatar. El ne-a mai povestit ca cei de la “serviciile secrete” nu s-au obosit sa il controleze la intrarea in conac. “Eu cred ca am fost contraolat de un filtru nevazut!! Sa va spun ce cred: cred ca stiau ei si ce am mancat si ce am baut, nu era nevoie sa vada daca am arme”, conchide nea Sandu, care, la plecare, i-a lansat printului Charles invitatia de a veni si la Pericei.

Ruda cu Iuliu Maniu, decorat cu Steaua Republicii

Alexandru Tatar are un istoric foarte interesant, la cei 67 de ani ai sai. Si poti sta cu el de vorba fara oprire, pentru ca mereu are ceva de povestit. A lucrat pe vremuri la uzina Metalica, unde a ajuns inginer sef si a fost decorat cu Ordinul Muncii Steaua Republicii, un simbol al recunostintei statului fata de clasa muncitoare, in timpul marii intreceri socialiste. Metalica Oradea era una din cele mai mari fabrici din zona de Vest, avand in jur de 3.500 de muncitori din care azi au mai ramas doar cateva sute. Nea Sandu are insa rude si in regimul “opus” comunistilor. Concret, bunica lui era verisoara cu liderul taranist Iuliu Maniu si prin aceasta legatura el l-a cunoscut, dupa Revolutie, si pe Corneliu Coposu. De cum s-a apucat de agricultura, i-a mers de minune. Palinca lui e nelipsita de la targurile de profil si nu are nevoie de “reclama” pentru ca il stie toata lumea.

In Pericei a fost ridicat, datorita lui nea Sandu, un Monument al cepei

De altfel, el a si precizat ca a mers la intalnirea cu Charles, printul de Wales, dintr-un singur motiv: din patriotism.

Gina Artenie