Negresă de post. 5 rețete simple

Publicat: 18/11/2019 | 09:28
,Negresa de post, cea mai rapidă prăjitură de post

Negresa de post este, poate, cea mai gustoasă prăjitură pe care o poți face în perioadele de post. În plus, rețetele de negresă de post sunt simple și foarte rapide, putând fi preparate chiar și de cei mai începători în ale bucătăriei. 

Negresa de post este un desert rapid și simplu foarte potrivit pentru posturile mari, precum postul Crăciunului, dar și pentru oricare altă zi din an. Rețetele se pot adapta după gusturi, dar și după ingredientele pe care le avem la îndemână.

Rețetă de negresă de post cu gem

Fie că este făcută cu gem, fără gem, cu nucă sau fără nucă, negresa de post va fi un desert preferat de întreaga familie

Ingrediente:

  • 300 g făină
  • 200 g gem de prune sau marmeladă
  • 100 g zahăr(sau în funcție de cât de dulce e gemul)
  • 100 ml ulei
  • 200 ml apă minerală carbogazoasă
  • 2 linguri cacao
  • 100 g nucă măcinată grosier
  • 1 plic praf de copt
  • un vârf cuțit de bicarbonat
  • 2 lingurițe esență de rom
  • un praf sare

Mod de preparare:

Într-un vas, amestecăm uleiul cu apa și gemul și în funcție de gust, adăugăm zahăr pudră.
Cernem făina împreună cu cacaua, praful de copt și bicarbonatul și le adăugăm peste ingredientele din vas. Omogenizăm bine compoziția, apoi adăugăm nuca, un praf de sare și esența.
Lăsăm compoziția să se odihnească 10 minute, pentru a se activa praful de copt și bicarbonatul, în aciditatea apei minerale carbogazoase.
Tapetăm o tavă de 20/20 cu hârtie de copt și întindem compoziția de negresă cu gem și nuci în ea. Coacem prăjitura pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.

Negresă de post cu glazură

Negresă de post cu nucă și glazură

Ingrediente:

  • 1 cană zahăr
  • 1 cană apa
  •  1/2 cană ulei
  • 4 linguri cu gem sau dulceața
  • 3 linguri cacao
  • o mână de nuci pisate
  • o linguriță rasă de praf de copt
  • 2 căni făină
  • stafide(opțional)
  • Pentru glazură:
    6 linguri zahăr pudra
    2 linguri cacao
    2 linguri ulei
    2 linguri și jumătate de apa clocotită

Mod de preparare:

Se amestecă toate ingredientele până se obține o “cremă”. Această se pune în tavă unsă și tapetata cu făină. Se coace la foc potrivit 30-35 de minute. Pe deasupra se poate presară nucă sau o glazură de ciocolată.
Pentru glazură, zahărul se amestecă cu cacao. Se adaugă uleiul și se mai amestecă până devine omogen. Se pune apa clocotită și se toarnă peste prăjitură. E de preferat să se tăie când s-a răcit.

Citește și: 5 REȚETE DE POST CU CIUPERCI. RAPIDE SI DELICIOASE

Negresă de post cu fructe

Negresă de post cu fructe

Ingrediente:

  • 2 pahare de făină
  • 1/2 pahar de zahăr
  • 3 linguri cacao
  • 1/4 pahar nucă de cocos sau nuci, migdale mărunţite
  • 1 plic de praf de copt
  • 1 pahar şi jumătate de apă plată
  • 1/2 pahar de ulei
  • 400 g gem de gutui sau de caise, prune, mere, etc
  • 1 sticluţă de esenţă de rom
  • 300-400 g de fructe fără sâmburi

Mod de preparare:

Se amestecă făina cu praful de copt, zahărul, pudra de cacao şi nuca de cocos (sau nucile).
Se adaugă gemul, apa minerală, esenţa de rom şi uleiul şi se amestecă energic cu telul până se obţine o compoziţie omogenă. Se tapetează o tava cu hârtie de copt, se toarnă compoziţia, se nivelează cu o spatulă, iar deasupra se aşează jumătăţile de caise pe toată suprafaţa prăjiturii. Cuptorul trebuie să fie în prealabil încins la 180 de grade. Se coace negresa la foc mediu timp de 35-40 de minute, până devine fermă la atingere. Aluatul va rămâne oricum umed la interior din cauza gemului, deci testul cu scobitoarea la reţeta asta nu prea are rost. Dacă apăsaţi blatul şi îl simţiţi tare şi elastic, înseamnă că este gata. Lăsaţi-o să se răcească în tavă şi feliaţi-o când s-a răcit complet.

Negresă de post cu nucă, fără gem

Negresă de post fără gem

Ingrediente:

  • 3 căni făină
  • 150 gr zahăr
  • 4-5 linguri cacao
  • 1 praf de copt
  • 1/2 cană nucă măcinată
  • 2 căni apa minerală
  • 1/2 cană ulei

Mod de preparare:

Făina,zahărul,praful de copt,cacaoa și un praf de sare, se amestecă într-un castron încăpător. Peste acest amestec se toarnă apa minerală și uleiul. Amestecați până se obține o compoziție omogenă. Se așează compoziția într-o tavă(35/24 cm) tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit până trece testul scobitorii. Lăsăm să se răcească în tavă negresa de post.

Citește și: POSTUL CRĂCIUNULUI 2019. ZILELE CU DEZLEGARE LA PEȘTE ȘI VIN

Rețetă negresă de post cu vișine

Ingrediente:

2 căni de apa minerală
2 căni de zahăr
3,5 căni de făină
6 linguri de cacao
6 linguri de ulei
1 praf de copt
1 borcan de dulceața de vișine
100 gr nucă măcinată

Mod de preparare:

Într-un bol amestecăm făină, cacauă și praful de copt. În apa minerală dizolvam zahărul și o adăugăm peste făină împreună cu uleiul. Omogenizăm bine compoziția și adăugăm dulceața
Turnăm compoziția într-o tavă tapetata cu hârtie de copt și o dăm la cuptor, la 180 de grade C. Facem testul cu scobitoarea.