NEWS ALERT! Românii se vor vaccina împotriva variolei maimuţei, după ce au fost depistate 100 de cazuri în 12 ţări

Publicat: 24/05/2022 | 11:56

Autoritățile anunță că „variola maimuței”, nu a fost confirmată până acum în România. Însă deja în 12 țări au fost descoperite aproape 100 de cazuri de îmbolnăviri.

În aceste condiții, autoritățile de la noi, după modelul altor state, intenționează să cumpere vaccinul împotriva variolei și va fi administrat, dacă va fi cazul.

Ministerul Sănătății intenționează să ia o mie de doze. E vorba de vaccinul împotriva variolei, imunizarea e încrucișată și pentru variolă și maimuță. Vaccinarea poate fi o soluție punctuală în cazul contacților informați în maxim 4 zile de la contactul infectant”, a declarat ministrul Rafila.

Românii suspecți de variolă maimuței aveau de fapt varicelă. Medicii de familie și epidemiologii spun că este o creștere a numărului de îmbolnăviri de ceea ce popular se cheamă vărsat de vânt, dar firească după perioada de pandemie în care ne-am protejat mai mult.

Cei doi români suspecți de variola maimuței, o femeie din Rădăuți și un bărbat – turist în Grecia, au varicelă și nu variolă, au arătat analizele.

Organizația Mondială a Sănătății a raportat până acum peste 90 de cazuri de variola maimuței în 12 țări, printre care Marea Britanie, Spania, Israel, Franța, Elveția, SUA și Australia.

Ce este ”variola maimuței”

Numele ”variola maimuței” este oarecum înșelător, deoarece este un virus care circulă cel mai adesea la mamifere mici din Africa, cum ar fi șobolanii, despre care se crede că sunt rezervorul bolii. Cu toate acestea, poate infecta și maimuțele. Leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup afectat de primate de cercetare în 1958 au dus la acest nume.

Variola maimuței este o infecție virală rară care se poate răspândi la om și care face parte din aceeași familie virală cu variola, căreia i se atribuie, doar în secolul trecut, moartea a 300 până la 500 de milioane de oameni.

În 1977, variola a fost declarată complet eradicată, scrie antena3.ro.

Dr. Colin Brown din cadrul UKSHA a declarat că este „important de subliniat că variola maimuței nu se răspândește ușor de la om la om, iar riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut”.

Prima apariție consemnată a acestui virus în Marea Britanie a fost în 2018, iar de atunci mai multe cazuri au fost confirmate de autoritățile sanitare.

VEZI ȘI: AI ȘI TU ACEST SEMN? CE REPREZINTĂ, DE FAPT, CICATRICEA DE PE PARTEA SUPERIOARĂ A BRAȚULUI

Cum se răspândește „variola maimuței”

Variola maimuței a fost depistată în zonele îndepărtate ale țărilor din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale. Se poate răspândi prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe, sau prin obiecte contaminate cu virus, precum așternuturile și îmbrăcămintea.

În cazul infecției la om, simptomele bolii includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri de mușchi și stare generală de epuizare. După ce febra scade, apare o iritație la nivelul pielii, care debutează mai întâi pe față și se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme și pe tălpi.

Iritația provoacă mâncărimi puternice și trece prin diferite stadii înainte de forma coajă și a se desprinde de pe piele. În urma leziunilor rămân cicatrici.

Sursă foto: Twitter