Nicolae Ceaușescu era pregătit pentru un război nuclear. Cum arată buncărul dictatorului

Publicat: 04/03/2022 | 13:37

Buncărul secret antiatomic a fost construit în subsolul Palatului Primăverii – reşedinţa familiei lui Nicolae Ceauşescu din 1965 şi până în 1989, când fostul dictator și soția lui au fost asasinați.

Camera secretă se află la aproape 10 metri sub pământ. Elena și Nicolae Ceaușescu puteau să se refugieze în cazul unui bombardament, atac chimic sau nuclear. Surse din trecut spun că fostului dictator îi era teamă de moarte și voia să fie pregătit pentru orice.

Celebrul buncăr nu face parte din turul standard pe care publicul îl poate efectua de miercuri până duminică. După ce intri în Palatul Primăverii, în partea dreaptă este o scară de coborâre către cramă. Sistemele de ventilaţie se află în partea de sus a pereţilor, iar temperatura este scăzută, comparativ cu restul camerelor.

Buncărul secret al lui Nicolae Ceaușescu

Intrarea în locul ascuns este bine mascată de o uşă capitonată, după care urmează o a doua uşă, metalică, masivă și închisă ermetic. Cele 17 trepte albe, de marmură, cordonul roşu care ţine loc de balustradă şi pereţii bej, ornamentaţi creează impresia coborârii spre o sală de ceremonii.

În centrul buncărului este o masă de lemn masiv, iar în jurul ei se află opt jilțuri sculptate. În cameră se află mai multe cadouri primite de Elena și Nicolae Ceaușeascu. În partea opusă scării de intrare se află o canapea, o măsuță de lemn și încă două jilțuri, toate aflate lângă ușa care duce spre cea mai misterioasă parte a încăperii – coridorul secret de intrare în camera de refugiu.