“Nicoleta Luciu a muzicii populare romanesti” nu iese din bucatarie inainte de Craciun! Vezi ce reteta secreta de tort are!

De: Cancan
Publicat: 23/12/2012 | 17:13
Silvana Raciu, in bucatarie

Inaintea Craciunului, Silvana nu iese aproape deloc din bucatarie, pentru a fi sigura ca sunt toate preparatele gata pentru masa de sarbatori. Sarmale, carnati, piftii – artista se ocupa singura aproape de toate bucatele traditionale.

Dupa atatea “porcarii”, isi dedica timpul dulciurilor. “De ani buni, la fiecare ocazie speciala le pregatesc copiilor si sotului meu un tort special, cu capsuri sau piersici. Evident, il pregatesc si pentru Craciunul acesta. E o reteta inedita, adaptata de mine la preferintele celor din familia mea. Acesta nu este un tort rapid, dar este foarte sanatos, usor si racoritor, perfect dupa o masa grea, ca cea de Craciun”, a spus Silvana pentru CANCAN.ro.

Cantareata a fost de acord sa impartaseasca reteta ei secreta si cititorilor CANCAN.ro.

Silvana Raciu

“Pentru prima parte a blatului se folosesc doua pachete biscuiti cu vanilie, care se piseaza si se amesteca cu un pachet de unt (250g), 150 g pesmet, 150g zahar si 4 linguri de apa. Se framanta bine pana se incorporeaza biscuitii si pesmetul in unt. Amestecul astfel obtinut se pune intr-o tava rotunda cu diametrul de 28 cm (de preferinta, din aceea cu inel. Daca folositi altfel de tava, riscati sa rupeti blatul cand il scoateti) peste hartie de copt unsa cu putin ulei. Se aseaza si netezeste cu mana.

Se porneste cuptorul pentru a se incinge.

In acest timp, se pregateste cea de-a doua parte a blatului. Se prepara 400 ml frisca si pentru a se intari folositi un plic de intaritor frisca. Peste frisca se adauga apoi 300-400 g branza de vaci grasa, 200g zahar, zahar vanilat, esenta de vanilie si 3-4 oua. Se amesteca toate acestea foarte bine cu mixerul si se adauga peste blatul de biscuiti care se afla deja in tava. Se baga la cuptor la foc mic, cca 45 minute, pana capata culoare rumena. Dupa coacere, se lasa blatul la racit.

Silvana Raciu, in bucatarie

Intre timp se face alta frisca (400-500 g) pentru ornat. Se pun si 2 plicuri de intaritor. Se pune la frigider pentru a se raci.
Se curata capsunile de frunze cu ceva timp inainte de inceperea prepararii blatului de tort pentru a avea timp ca ele sa-si lase si suc in castron. Se folosesc capsuni mari si deloc stricate.

Dupa ce blatul s-a racit se scoate din tava cu inel, se pune pe un platou mare, se aseaza deasupra lui capsunile pe un rand, una langa alta, fara a lasa goluri intre ele. Eventualele mici goluri se vor umple cu bucatele de capsuni. Peste capsuni se adauga gelatina rosie care se prepara cu siropul pe care si l-au lasat capsunile in vasul in care au stat, cca 500 ml, dupa cum scrie pe plicul de gelatina. Daca sucul nu ajunge, pentru a completa pana la 500 ml, se vor pasa capsuni (dintre cele care nu sunt tocmai frumoase) intr-o sita.
Dupa ce se toarna gelatina fierbinte peste capsuni se lasa cca 10 min. sa se inchege si raceasca si apoi se orneaza cu frisca dupa bunul plac. Se folosesc ornamente.Tortul poate arata ornat oricum vi-l imaginati. Va doresc pofta buna! Spor la treaba!”.

Iata si rezultatul!

Rezultatul final: tortul

Vezi cele mai tari mesaje de Craciun pe www.stirileprotv.ro. Trimite celor dragi cele mai interesante urari de Craciun


Catalina David