Noi dezvăluiri din dosarul „Mită la Otopeni”. Fostul director CNAB a ajuns în instanță cu acord de recunoaștere a vinovăției

Publicat: 16/05/2023 | 18:58
Alexandru Ivan, fost director la Compania Națională Aeroporturi București / Sursă foto: Agerpress

George Alexandru Ivan a fost trimis în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție cu acord de recunoaștere a vinovăției. Fostul director al Companiei Naționale Aeroporturi București ar putea beneficia de prevederile noului Cod de Procedură Penală dacă instanța îi va admite acordul. 

Pe data de 16 mai a fost primul termen al dosarului de la Tribunalul București pentru sesizarea instanței cu acordul de recunoaștere a vinovăției. Magistrații urmează să decidă, la data de 29 mai, dacă acceptă sau respinge propunerea procurorilor. În cazul în care aleg cea de-a doua variantă, fostul director CNAB va avea de săvârșit o pedeapsă mai mare decât s-ar fi așteptat.

George Alexandru Ivan este acuzat de trafic de influență pentru că ar fi prelungit contractele pentru exploatarea spațiilor comerciale din cadrul aeroportului Henri Coandă, pe vremea când era director la Compania Națională Aeroporturi București. Individul ar fi primit o mită de milioane de euro în perioada 11 ianuarie-8 februarie 2022 de la un om de afaceri și de la directorul unei firme.

(CITEȘTE ȘI: Breaking news! Cristi Bălan și alți 3 bărbați implicați în dosarul „Mită la Aeroport” au fost arestați!)

Ce s-ar putea întâmpla cu George Ivan, dacă magistrații acceptă acordul de recunoaștere a vinovăției

Potrivit articolului 483 din noul Cod de Pocedură Penală, „după încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, procurorul sesizează instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond şi trimite acesteia acordul de recunoaştere a vinovăţiei, însoţit de dosarul de urmărire penală”.

Mai mult de atât, articolul 480 din noul Cod de Procedură Penală stabilește Condițiile încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, și anume:

„(1) Acordul de recunoaștere a vinovăției se poate încheia numai cu privire la infracțiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 15 ani.

(2) Acordul de recunoaștere a vinovăției se încheie atunci când, din probele administrate, rezultă suficiente date cu privire la existența faptei pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatului. La încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției, asistență juridică este obligatorie.

(3) Abrogat.

(4) Inculpatul beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii și de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsa prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii. Pentru inculpații minori se va ține seama de aceste aspecte la alegerea măsurii educative; în cazul măsurilor educative privative de libertate, limitele perioadelor pe care se dispun aceste măsuri, prevăzute de lege, se reduc cu o treime”.

(CITEȘTE ȘI: Lidia Buble, condamnată de judecătorii Tribunalului București în dosarul pentru dare de mită! Ce pedeapsă a primit artista)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult