Noi informații despre testarea bucureștenilor pentru coronavirus. Ce spune Gabriela Firea: „Este cea mai mare aglomerare urbană”

Publicat: 26/03/2020 | 07:54

Au apărut noi informații despre testarea bucureștenilor pentru coronavirus. Se pare că la sfârșitul acestei săptămâni urmează să ajungă la noi în țară un kit din Coreea de Sud cu nu mai puțin de 180.000 de teste pentru locuitorii Capitalei. 

Problema testării bucureștenilor pentru coronavirus a fost dezbătută de Ministrul Sănătății, Victor Costache, dar și de către primarul Capitalei, Gabriela Firea.

OMS: Lupta împotriva PANDEMIEI de coronavirus, începută prea târziu. „Încă mai există șanse”

Victor Costache a declarat la Adevărul Live că la sfârșitul acestei săptămâni urmează să ajungă la noi în țară circa 180.000 de teste pentru locuitorii Capitalei, venite din Coreea de Sud. De asemenea, Ministrul Sănătății a mai punctat faptul că necesarul de teste ar fi undeva la 5 milioane de bucăți.

„Sunt undeva în jur de 180.000, care trebuie să ajungă, cel tarziu, până la sfârşitul acestei săptămâni. Contractul este mult mai mare şi pe lângă iniţiativa Unifarm în Coreea de Sud sunt şi alte piste. Dorinţa noastră şi necesarul pe care l-am indentificat în momentul de faţă este undeva până în minimum 2 milioane, maxim 5 milioane de teste. Acesta este primul necesar la nivel naţional. Astăzi am pregătit un protocol cu domnul profesor Streinu-Cercel, care va fi validat, şi dorim să implementăm un program inovativ, de tipul celor din Coreea de Sud, şi să testam toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare door to door”, a afirmat Victor Costache, pentru sursa citată.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea a declarat că urmează ca aceste kit-uri de testare să fie aduse la ușile bucureștenilor de către echipe avizate, iar cei peste 65 de ani vor fi testați rând pe rând. Pentru asta, edilul are nevoie de date exacte pentru a putea da indicații clare celor 12 mașini care se vor ocupa de testarea bucureștenilor.

„Zilele acestea am discutat cu domnul profesor Streinu-Cercel, cel care este managerul Institutului de Boli Infecţioase şi Tropicale Matei Balş, şi l-am întrebat ce am mai putea să facem, având în vedere că Bucureştiul este cea mai mare aglomerare urbană şi aici e un pericol foarte mare de răspândire rapidă şi în masă a coronavirusului. După aceste zile de analiză, chiar aseară (…) am intrat în dialog din nou cu domnul profesor Streinu-Cercel, care a şi pregătit o strategie pe care să o aplicăm în câteva zile la nivelul municipiului Bucureşti.

Am pus primele baze ale acestei operaţiuni de sănătate publică, şi anume Primăria Capitalei, prin Compania de Management al Traficului, a dus astăzi, cu titlu gratuit, la Matei Balş 12 maşini ecologice. Va fi prima flotă pusă în mişcare, astfel încât medici să meargă la bucureşteni pentru a realiza aceste teste de coronavirus de tip nou.

Dorim (…) să ni se transmită într-un timp foarte scurt care sunt persoanele care au depăşit 65 de ani, cu adresa acestora, exact unde locuiesc aceste persoane. Practic în câteva zile cele 12 maşini, care vor avea şi un medic infecţionist sau epidemiolog, vor merge ţintit, în primul rând, la persoanele de peste 65 de ani şi la persoanele cu afecţiuni cronice. Sunt 483.000 de persoane peste 65 de ani în Bucureşti. Tocmai de aceea, Primăria Capitalei achiziţionează teste şi kit-uri. Sunt convinsă că vom avea şi susţinerea DSP”, a spus primarul Capitalei, Gabriela Firea.