Noi măsuri privind prețurile la energie! Cât vom avea de plătit de la 1 ianuarie 2023

Publicat: 25/10/2022 | 09:17
Factură de energie neașteptată de la ENEL

România ar putea reveni la piața reglementată în energie, începând cu luna ianuarie a anului următor. Liderii de coaliție ar pregăti deja această măsură. Cât vor plăti românii, în acest caz.

În ultimele luni, guvernul a dat mai multe ordonanțe de urgență privind plafonarea și compensarea prețului la energie. Acum, social-democrații și liberalii pregătesc o nouă măsură. Aceea de a reveni la piața reglementată în energie, ce ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Cât ar plăti românii la energia electrică

Din estimările realizate până acum, această măsură nu ar produce mari efecte. Rămân aceleași prețuri fixe, de 0,68 lei și 0,80 kilowattul, în funcție de consumul fiecăruia, pentru o perioadă de doi ani. În cazul instituțiilor publice, acestea ar plăti un preț fix de 1 leu pentru un kilowatt, iar industria mare ar avea un preț fix de 1,3 lei. Ceea ce trebuie să știe românii este că vor plăti aceste costuri în funcție de limita de consum. Dacă depășesc 255 kw, asta înseamnă că vor plăti un preț de piață stabilit în contractul cu furnizorii.

”În momentul de faţă, avem această structură de plafonare până în decembrie. Aici intervine, faţă de ce am avut în aprilie, o modificare în marja de 255 kWh şi 300 kWh, unde se schimbă modul de aplicare a plafonului.

Până la 255 kWh se aplică acel plafon stabilit de ordonanţă, iar la un consum de 255-300 kWh se aplică o formulă din ordonanţă, un preţ mediu de achiziţie peste care vin costurile reglementate”, a declarat Dana Dărăban, director executiv ACUE (Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie), pentru Antena 3.

Liderii de coaliție pregătesc noi măsuri de reglementare a pieței de energie / (sursă foto: pixabay)

(CITEȘTE ȘI: Cetățenii primesc din partea statului bani pentru facturi. Cât ar putea primi pe lună pentru gaze și curent electric)

Cei care se încălzesc cu energie electrică vor avea de suferit

Vestea proastă e pentru cei care se încălzesc, exclusiv, cu energie electrică, deoarece le va fi greu să aibă un consum lunar de maxim 300 de kw. Aceștia nu vor mai putea să beneficieze de plafonare și vor trebui să plătească facturi „usturătoare”.

În prezent, 80% dintre români se încadrează în zona plafonării.

”Din punctul meu de vedere, singura problemă la consumatorul casnic, dacă el ar fi vulnerabil din punct de vedere al veniturilor, el nu va putea să rămână sub plafon, dacă foloseşte încălzirea electrică”, a mai declarat Dana Dărăban, pentru sursa menționată anterior.