Noi modificări ale legii în caz de război în România. Anunțul făcut de MApN

Publicat: 06/07/2022 | 10:54
Soldat Sursă foto: Pixabay

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a lansat în dezbatere publică un proiect de lege menit să modifice modul de pregătire al populației pentru apărare. Ce noi modificări vor fi aduse?

Legea pregătirii cetățenilor români pentru apărare în caz de război va fi modificată de către Ministerul Apărării Naționale. Așadar, cetăţenii români care pot fi mobilizaţi în caz de război vor fi obligaţi să se prezinte la unităţile militare chiar dacă între timp s-au mutat din ţară. Asta atâta timp cât domiciliul din acte este tot în România. Mai mult, foştii poliţiştii sau poliţiştii din penitenciare ar urma să intre în categoria rezerviştilor.

CITEȘTE ȘI: DE CE NU MUNCESC UCRAINENII FUGIȚI DIN CALEA RĂZBOIUL. CARE ESTE ADEVĂRATUL MOTIV

Ce se va întâmpla dacă proiectul va trece în această formă

Dacă proiectul va trece în această formă, rezerviştii vor putea fi mobilizaţi pentru instruire timp de 15 zile pe an, pe timp de pace. De asemenea, proiectul le permite şi celor care nu au efectuat stagiul militar să urmeze voluntar o perioadă de instruire de 4 luni. Aceştia vor fi răsplătiţi cu trei salarii medii brute la finalizarea cursurilor.

„Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naţionale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora. Astfel, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen”, arată MApN.

Astfel, MApN își dorește ca prin acest concept să crească volumul și calitatea rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace. Ca urmare, cetățenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României.

VEZI ȘI: EUROPA, ÎN PERICOL DE RĂZBOI? RUSIA, ACUZATĂ CĂ A ÎNCĂLCAT SPAȚIUL AERIAN AL ESTONIEI