Noi modificări în Codul Rutier. Șoferii ar putea rămâne fără mașină dacă încalcă această regulă

Publicat: 09/12/2022 | 19:52

Recent, în Senat, s-a discutat despre un proiect care să sancționeze mai aspru șoferii care nu țin cont de limitele de viteză. Concret cei care depășesc 100 de km/h, ar putea primi o amendă în valoare de 3.000 de lei, ar putea rămâne fără permis, talon, dar și fără mașină, iar în unele cazuri, autoturismul ar putea fi vândut de stat.

Un proiect ce prevede noi sancțiuni pentru șoferi a fost discutat în Senat. Mai exact, dacă un șofer este prins de radar cu o viteză ce depășește 100 km/h, ar putea primi o amendă în valoare de 3.000 de lei.

CITEȘTE ȘI: SE DĂ LEGEA AŞTEPTATĂ DE TOŢI ŞOFERII! NOUL COD RUTIER, MAI „PRIETENOS” CU CEI CARE IAU AMENZI ŞI RĂMÂN FĂRĂ PERMIS

În plus, ar rămâne pieton pentru o perioadă de șase luni. Tot pentru aceeași perioadă de timp ar putea rămâne și fără certificatul de înmatriculare al mașinii. Pentru o perioadă de 15 zile, șoferii ar putea circula cu mașinile, dar după acest interval, se aplică acea perioadă în care nu se mai pot urca la volan.

Dacă mașina este suprinsă în trafic, poate fi ridicată de stat și chiar vândută, chiar dacă nu este condusă de șoferul care a depășit limita de viteză de 100 de km/h.

Capcanele din noul Cod Rutier! Rămâi fără permis instant, dacă nu ştii noua regulă

Șoferii agresivi se vor alege cu amenzi cuprinse între 580 – 725 lei și suspendarea permisului de conducere.

Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

  • a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
  • b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
  • c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
  • d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
  • e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
  • f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
  • g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
  • h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  • i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Ordonanța prevede o serie de sancțiuni dure pentru cei care încalcă aceste reguli:

”Se defineşte comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, precum şi sancţiunea corelativă adoptării acestui comportament cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (580 lei – 725 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.

În cazul în care s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se stabileşte amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (870 lei – 1.160 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile”.