Noi modificări în legea pensiilor! Ce se întâmplă cu românii care au un stagiu de cotizare de doar 15 ani  

Publicat: 12/01/2023 | 16:35

Legea pensiilor a fost modificată din nou. De această dată, cei vizați de noile reguli sunt românii care au vechime în muncă de doar 10-15 ani. Mai mult, s-au făcut unele modificări și în ceea ce privește pensia de urmaș. Ce spun noile prevederi?

Legea pensiilor vine cu noi modificări. Astfel, românii care au o vechime în muncă de aproximativ 10 -15 ani vor primi ca pensie mai puțin de jumătate din valoarea venitului minim brut pe țară. Așadar, persoanele care au cotizat la sistemul public de pensii pentru o perioadă de 10-15 ani, odată cu atingerea vârstei de pensionare, vor primi drepturi bănești care reprezintă 40% din valoarea salariului minim brut pe țară. Însă pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă un spor de 1%.

Înainte de promulgarea legii nu existau reglementări care să introducă criterii de diferențiere în funcție de anii lucrați și beneficiarii de pensie mică. Acum, persoanele care au o vechime de doar 12 ani o să aibă aceleași venituri ca o persoană care a lucrat 35 de ani, dar pe un salariu minim.

(CITEȘTE ȘI: VEȘTI BUNE PENTRU PENSIONARII ROMÂNI, CARE AU PENSII DE PÂNĂ ÎN 1.500 DE LEI. CE SE VA ÎNTÂMPLA DIN ANUL URMĂTOR)

Modificări în legea pensiilor

În puls, se mai prevede și acordarea a 40% din valoarea salariului minim brut pe țară persoanelor care au o vechime între 10 și 15 ani și care la data intrării în vigoare a prevederilor legale sunt pensionate. Iar pentru fiecare an de vechime, se adaugă 1% din salariul minim brut pe țară. Însă, în cazul în care în urma calculării pensiei se stabilește o sumă mai mare, beneficiarul va primi remunerația aferentă.

„În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare”, se arată în lege.

De asemena, există câteva modificări și în cazul pensiilor de urmaș. Soțul supraviețuitor va primi 25% din pensia soțului decedat. Iar acest ajutor se poate cumula la propria pensie.

„Pensia de urmaș se menține și, în plus față de actualele prevederi, apare o nouă prestație. Este vorba de ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, se mai arată în prevederile legale.

(VEZI ȘI: LEGEA PENSIILOR A FOST MODIFICATĂ. CARE SUNT ROMÂNII CARE VOR IEȘI MAI REPEDE LA PENSIE)