Noi scumpiri la alimentele de bază în 2024! Cât vor scoate românii din buzunar pentru coșul minim de cumpărături

Publicat: 09/01/2024 | 17:48

Anul 2024 a venit cu multe schimbări pentru țara noastră. Costurile au crescut în lanț din cauza taxelor și impozitelor majorate, iar acum urmează scumpiri și la alimentele de bază. Cât vor scoate românii din buzunar pentru coșul minim de cumpărături?

Citește și: DISPOZIȚIE URGENTĂ DE LA UE PENTRU ȘOFERII DIN ROMÂNIA! OBLIGAȚIA A FOST PUSĂ ÎN APLICARE DE LA 23 DECEMBRIE 2023

Prin Proiectului de Lege PL-x 555/03.10.2023, Guvernul a introdus măsura de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază, valabilă 90 de zile. În urma negocierilor cu producătorii și comercianții, statul a reușit să limiteze adaosul la 20% pentru o listă întreagă de produse. Însă, de la 1 februarie această măsură va expira.

Cât va costa coșul minim de cumpărături în 2024

De la 1 februarie 2024, măsura de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază va expira. Astfel că prețurile mai multor produse vor crește, dacă statul nu decide să mențină limita de 20% stabilită prin Proiectul de Lege PL-x 555/03.10.2023. În acest caz, există o listă întreagă cu produse.

Măsura a avut ca scop combaterea creșterii excesive a prețurilor. A fost aplicată timp de 90 de zile pe întreg lanțul de producție/procesare, import, comerț intracomunitar, distribuție și vânzare cu amănuntul, conform notei de fundamentare a ordonanței.

Ministrul Agriculturii va purta discuții, săptămâna viitoare, cu retailerii și procesatorii pentru a stabili dacă va menține măsura de plafonare a adaosului comercial. Însă, oficialii au în vedere și posibilitatea acordării unor tichete sociale pentru achiziționarea alimentelor de bază. Totuși, acest ajutor va fi oferit doar unei anumite categorii de români cu posibilități financiare scăzute. Nu vor putea beneficia toți cetățenii, așa cum se întâmplă în cazul plafonării prețurilor.

Dacă statul nu menține măsura a adaosului comercial pentru alimentele de bază, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru coșul minim de cumpărături. Totuși, în data de 27 octombrie, Marcel Ciolacu a anunțat că ia în calcul introducerea unei limite maxime de 5% în ceea ce privește adaosul comercianților pentru produse precum uleiul, zahărul, făina, mălaiul, carnea de porc, carnea de pui și carnea de vită, potrivit Antena 3 CNN.

Citește și: CÂT A PLĂTIT UN SIBIAN PE 3 PAHARE DE APĂ LA UN RESTAURANT DE FIȚE DIN ORAȘUL DE PE CIBIN. CÂND A VĂZUT NOTA DE PLATĂ NU I-A VENIT SĂ CREADĂ