Noua escrocherie la telefon care a lovit România. Polițiștii trag un semnal de alarmă

Publicat: 02/09/2023 | 14:33
O nouă escrocherie face ravagii în România / Sursă foto: Pexels

Românii trebuie să se ferească de o nouă escrocherie. Pe data de 2 septembrie, Inspectoratul General al Poliţiei Române a transmis cum funcționează metoda prin intermediul căreia cetățenii pot fi păcăliți. Persoanele vulnerabile, în special, sunt ținta infractorilor. 

Odată cu apariția telefoanelor mobile și a internetului, hoții au venit cu noi metode de a fura banii oamenilor naivi. Una dintre ele, cea mai recentă, a fost expusă de către autorități și se numește Vising.

Ce este Visingul. Tipul de escrocherie anunțat de către autorități

Potrivit datelor transmise de către IGPR, Visingul se realizează prin intermediul apelurilor telefonice. Cei care comit această escrocherie sună diferite persoane și pretind că sunt angajați ai băncilor, firmelor de creditare sau ai altor instituții private, pentru a obține datele celui în cauză. Ulterior, infractorii le sparg conturile și îi lasă fără venituri.

„Vishingul (voice phishing) este o metodă de înşelăciune prin care autorii apelează şi poartă convorbiri telefonice cu persoanele vătămate şi pretind a fi reprezentanţi ai unor entităţi private. Prin utilizarea unor tactici ingenioase de manipulare, ei obţin date personale sau informaţii financiare de la persoanele vătămate”, se precizează într-un comunicat transmis sâmbătă de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

(CITEȘTE ȘI: Emilia Ghinescu, în centrul unui scandal. Imaginea artistei e implicată într-o escrocherie de zile mari: „Numai minciuni”)

Ce trebuie să faci ca să nu te lași pradă tâlharilor

Autoritățile le-au transmis cetățenilor că nu trebuie să se încreadă în apelurile pe care le primesc și nu trebuie să acceseze niciun link venit de la necunoscuți. În situația în care nu știați despre noua escrocherie și sunteți victimă, sunați la numărul unic de urgență 112. De asemenea, puteți merge la cea mai apropiată secție de poliție pentru a semnala infracțiunea.

„Nu accesaţi eventuale link-uri de acces puse la dispoziţie, de către persoane necunoscute, în timpul sau după încheierea apelurilor telefonice de tip vishing şi să nu tastaţi pe telefonul mobil anumite secvenţe de cifre comunicate de către autori, pe durata convorbirilor. Dacă aţi fost prejudiciaţi, anunţaţi Poliţia prin apelarea numărului de urgenţă 112 sau adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie”, se mai menţionează în comunicat.

(CITEȘTE ȘI: Florin Dumitrescu, implicat într-o escrocherie de zile mari. Apelul disperat făcut de juratul de la Chefi la Cuțite pe internet: „Nu fiți naivi”)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult