Nouă specie de om preistoric! Are dinții foarte mari, iar bărbia nu e dezvoltată

Publicat: 25/06/2021 | 21:54

O nouă specie de om prehistoric a fost descoperită în Israel. Față de omul modern, diferența este că preistoricul nu are bărbia dezvoltată, iar dinții sunt foarte mari.

S-a întâmplat în timpul săpăturilor arheologice din apropierea oraşului Ramla, din centrul Israelului, când echipa doctorului Yossi Zaidner, de la departamentul de arheologie al Universităţii Ebraice din Ierusalim, a descoperit rămăşiţe umane preistorice. Cercetătorii nu au putut atribui descoperirea niciunei specii cunoscute de Homo. (CITEȘTE ȘI: CE DESCOPERIRE BIZARĂ A FĂCUT O FEMEIE ÎN SPATELE LAMBRIURILOR DE LEMN DIN BUCĂTĂRIE)

Într-un studiu publicat în revista Science, o echipă de antropologi de la Universitatea din Tel Aviv şi echipa dr Zaidner a identificat o nouă specie din genul Homo, „Nesher Ramla”, numită după situl în care a fost găsită. Iar conform oamenilor de ştiinţă, oasele umane descoperite datează de acum 140.000 până la 120.000 de ani î. Hr. Au caracteristici comune cu omul de Neanderthal, în special în ceea ce priveşte dinţii şi maxilarul, dar şi cu alte tipuri de oameni preistorici în ceea ce priveşte craniul.

Specia nou descoperită diferă foarte mult de omul modern. Bărbia aproape lipsește, structura craniului diferă iar dinții sunt foart emari. Omul prehistoric a fost găsit la o adâncime de opt metri.

Nouă specie de om preistoric! Are dinții foarte mari, iar bărbia nu e dezvoltată

Pentru dr. Zaidner, acest lucru „arată că Homo Nesher Ramla poseda tehnologii avansate de producere a uneltelor de piatră şi cel mai probabil a interacţionat cu Homo sapiens din zonă. Această descoperire este deosebit de impresionantă, deoarece ne arată că, în această etapă târzie a evoluţiei umane, au existat mai multe specii de Homo care au trăit în acelaşi loc şi în acelaşi timp”.

„Fosilele de la Nesher Ramla ne fac să punem la îndoială această teorie, sugerând că strămoşii neanderthalienilor europeni trăiau deja în Levant în urmă cu 400.000 de ani”, a fost explicația profesorului Israel Hershkovitz, de la Universitatea din Tel Aviv. ”Descoperirile noastre arată faptul că faimoşii neanderthalieni din Europa de Vest sunt doar rămăşiţele unei populaţii mult mai mari care a trăit aici, în Levant, şi nu invers”, a mai spus profesorul.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult