Nu l-au uitat! Ce a decis TVR la șase luni de la moartea lui Cristian Țopescu. “Suntem onorați să…”

Publicat: 21/11/2018 | 18:36

Omagiu superb adus de TVR în memoria lui Cristian Țopescu. Conducerea postului a decis ca Studioul 4 al televiziunii publice să poarte numele regretatului comentator sportiv.

Astfel, locul din care Cristian Ţopescu a comentat marile competiţii transmise de TVR, va purta regretatului jurnalist.

Cristian Țopescu a murit pe 15 mai 2018, din cauza diabetului.

„Suntem onoraţi să îi acordăm locul pe care îl merită celui care a fost vocea sportului românesc. Începând de astăzi, cel mai cunoscut studio al TVR poartă numele lui Cristian Ţopescu. Astfel, marele comentator sportiv rămâne aici, alături de noi, la fel ca Tudor Vornicu şi Iosif Sava, oameni care au marcat televiziunea şi onorează cu numele lor studiourile TVR”, a declarat Doina Gradea, preşedintele-director general TVR.

La eveniment care a marcat dezvelirea plachetei comemorative dedicată lui Cristian Țopescu au participat nume sonore ale sportului românesc, precum Mihai Covaliu, Adrian Stoica, Alexandru Dedu, Doina Melinte, Violeta Beclea, Cristian Gaţu, Ştefan Birtalan, Alina Dumitru, Ivan Patzaichin, Carmen Bunaciu, Ion Suciu sau Andreea Răducan, Valeria Răcilă, Adrian Stoica, Gheorghe Berceanu, Vasile Andrei, Petre Dicu, Răzvan Pârcălabu sau Roxana Scarlat.

„Am rămas cu amintiri foarte frumoase şi îl voi purta mereu în suflet”, a mărturisit Andreea Răducan, vizibil emoţionată. „Am crescut cu vocea lui Cristian Ţopescu, urmărind competiţiile mondiale, apoi pe cele la care am participat, iar în 2004, am comentat împreună Jocurile Olimpice de la Atena”, a mai declarat marea gimnastă.

„Poate că medaliile noastre nu ar fi fost la fel de strălucitoare dacă nu le-ar fi comentat Cristian Ţopescu. Sper ca din acest studio, care îi poartă numele, să fie comentate multe alte competiţii la care România să ia medalii”, a declarat Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Biografia lui Cristian Țopescu

Cristian Țopescu s-a născut la 26 martie 1937, la Bucureşti, fiind fiul ofiţerului de cavalerie Felix Ţopescu, membru al echipei hipice a României, participantă la Olimpiada din Berlin din anul 1936. Cristian Ţopescu a urmat cariera tatălui său, absolvind Şcoala de Grăniceri de la Oradea. Este apoi licenţiat al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport, potrivit Agerpres.ro.

Cariera impresionantă a lui Cristian Țopescu

A făcut sport de performanţă la Clubul Sportiv Steaua Bucureşti (1953-1964), unde a practicat hipismul. A cucerit titlurile de campion naţional în proba de sărituri peste obstacole, în 1960 şi 1962. După retragerea din activitatea competiţională a devenit, în 1964, reporter sportiv la Televiziunea Română, calitate în care a participat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară şi patru ale Jocurilor Olimpice de iarnă. A fost redactor-şef al Redacţiei Sport a TVR (1992-1997) şi director general adjunct al TVR (1997-1999).

În lunga sa carieră de comentator sportiv a avut peste 5.000 de transmisii în direct de la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene. A publicat peste 200 de articole cu subiect sportiv în presa scrisă, precum şi volumele ”Steaua, performanţă şi prestigiu” (1988), în colaborare cu Octavian Vintilă, şi ”Fair play” (2003). În 2002 a apărut pe piaţă biografia celui mai valoros comentator sportiv, intitulată ”Cristian Ţopescu – Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV”, scrisă de Alexandru Răducanu.

A fost directorul cotidianului ”Prosport” (2003-2007), vicepreşedinte al Fundaţiei ProSport, ProFamilie, ProEducaţie. Membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi al Asociaţiei Presei Sportive din România, membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. A fost reporter sportiv la Radio Europa FM, director de relaţii publice, imagine şi mass-media la Fotbal Club Steaua, comentator la canalul Eurosport, senior editor la Radio Sport Total şi senior editor la ”Adevărul” şi a coordonat suplimentul ”Adevărul Sport”, alături de Ovidiu Nahoi şi Daniel Nazare.

Răzvan Scarlat
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. ... citește mai mult