Nu multă lume știe asta! Detalii despre medicamentul împotriva atacurilor vasculare. Cât de mult dăunează aspirina corpului uman

Publicat: 22/05/2022 | 14:11
Cât de mult dăunează aspirina corpului uman Sursă foto: Pixabay.com

Experții în sănătate avertizează persoanele care folosesc aspirina împotriva atacurilor vasculare. Sunt vizate, mai ales, persoanele de peste 70 de ani. Ce se întâmplă, de fapt, în corpul nostru atunci când luam acest medicament? Nu multă lume știe cât de mult dăunează.

Potrivit unui studiu făcut de mai mulți experți în sănătate, milioane de americani iau aspirină pentru a preveni un prim atac de cord sau un accident vascular cerebral. Acum, medicii îi sfătuiec pe pacienţi să nu ia acest medicament, mai ales în cazul persoanelor de peste 70 de ani. Iată de ce.

United States Preventive Services Task Force, un grup de experţi independenţi şi influenţi, au analizat, timp de 30 de ani, dovezile din ce în ce mai numeroase privind utilizarea aspirinei pentru prevenirea primelor atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale.

Ce se întâmplă dacă iei aspirină pentru a preveni un atac vascular

Luna trecută s-au emis cele mai recente recomandări privind utilizarea aspirinei, primele din ultimii şase ani. Grupul de experţi i-a avertizat pe adulţii de peste 60 de ani să nu înceapă un regim de aspirină pentru prevenirea primară, deoarece aceasta cauzează sângerări interne și alte lucruri grave.

”Aceasta cauzează posibile prejudicii grave, în special, un risc crescut de sângerare internă. Iar aceste prejudicii sunt mai mari decât am crezut în 2016″, a mărturisit Dr. Wong, membru al grupului de lucru.

Dr. Wong este medic de îngrijire primară şi director ştiinţific interimar la Centrul Medical Tufts din Boston.

CITEȘTE ȘI: CUM SE RĂSPÂNDEȘTE VARIOLA MAIMUȚEI. CARE SUNT PRIMELE SIMPTOME

Astfel, sângerarea în cauză apare de obicei în tractul gastrointestinal, dar poate include şi sângerări cerebrale şi accidente vasculare cerebrale hemoragice. Deşi riscurile sunt scăzute, sângerările majore au apărut la 1% sau mai puţin dintre persoanele în vârstă care au luat aspirină în studiile din 2018, acestea cresc odată cu vârsta.

Când vine vorba de persoanele de peste 60 de ani sau 70 de ani, conform recomandărilor cardiologilor, riscurile de a începe administrarea de aspirină depăşesc acum beneficiile. Acest lucru este valabil în special pentru persoanele cu antecedente de sângerare, de exemplu din cauza ulcerului sau a anevrismelor, sau pentru cele care iau medicamente precum anticoagulante, steroizi sau antiinflamatoare precum ibuprofenul sau naproxenul.

”Prevenţia primară” se referă la pacienţii care nu au avut niciodată un atac de cord sau un accident vascular cerebral şi nu au boli de inimă. Tensiunea arterială ridicată nu este considerată boală de inimă. Acest grup este punctul de interes al studiului.

Bătrân cu durere în piept Sursă foto: Pixabay

Ce se întâmplă dacă iei aspirină pentru prevenție secundară

Persoanele care iau aspirină pentru prevenţie secundară, pentru că au avut deja un atac de cord, un accident vascular cerebral sau o intervenţie precum stenting sau operaţie de bypass, se confruntă cu un risc mai mare de evenimente cardiovasculare ulterioare, iar aspirina ar putea rămâne parte a tratamentului lor.

În cazul adulților cu vârste cuprinse între 40 şi 59 de ani, beneficiul administrării zilnice de aspirină ar fi mic, a concluzionat grupul de lucru. Aceştia ar putea alege să înceapă un regim de aspirină zilnic dacă, pe baza unor calculatoare de sănătate utilizate pe scară largă, se confruntă cu un risc de 10  sau mai mare de boli cardiovasculare în următorul deceniu, dar aceasta ar trebui să fie o decizie individuală.

Din păcate, va dura ceva timp până ca aceste noi atenţionări să ajungă la public. Aproximativ o treime dintre americanii de peste 40 de ani iau deja aspirină, potrivit unui studiu din 2019. În rândul celor de peste 70 de ani, mai mult de 45 la sută iau aspirină pentru prevenirea primară, ceea ce reprezintă probabil o utilizare excesivă semnificativă, scrie New York Times. 

VEZI ȘI: CE ESTE VARIOLA MAIMUȚEI? TOT MAI MULTE ȚĂRI RAPORTEAZĂ CAZURI NOI DE INFECTARE CU ACEASTĂ INFECȚIE

 

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult