O echipă de cercetători a dezvoltat o nouă tehnologie prin care panourile solare pot produce energie și pe timpul nopții

Publicat: 26/01/2023 | 12:06
Panouri solare / foto: Pexels

Panourile solare sunt extrem de eficiente când vrem să economisim energie electrică. Cu cât lumina solară este mai puternică, panourile generează mai multă energie pentru locuință. Dezavantajul este că noaptea nu produc energie, dar, iată că o echipă de cercetători a rezolvat parțial această problemă.

Panourile solare sunt utile și eficiente pentru a economisi energie electrică. În plus, protejează și mediul înconjurător, iar în ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane aleg să folosească această metodă de a avea energie electrică în propria locuință, iar acest lucru înseamnă și lipsa grijilor la facturile electrice. Doar că, unul dintre dezavantajele acestora este că pe timp de noapte nu produc energie.

O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a rezolvat parțial această problemă, dezvoltând panouri solare care funcționează inclusiv noaptea, relatează Go4it. 

Panouri solare/ foto: Pexels

(CITEȘTE ȘI: Sfaturi practice pentru diminuarea facturilor la curent. Iată ce ne recomandă specialiștii!)

Ce presupune noua metodă tehnologică prin care panourile solare produc energie și pe timpul nopții

Se pare că la baza acestei metode stă, de fapt, răcirea radioactivă, mai exact procesul prin care un corp pierde căldură prin radiație termică.

Partea bună este că pe panourile solare actuale pot fi montate sisteme care includ generatoare termoelectrice, dezvoltate de cercetătorii de la Stanford, care exploatează diferența de temperatură dintre acestea și mediul exterior. Mai mult decât atât, noua tehnologie dezvoltată de acești cercetători poate asigura energia pe timpul nopții dispozitivelor precum LED-uri, senzori, electronice mici – care au un consum redus de electricitate.

„Tindem să ne gândim la soare ca fiind resursa importantă în materie de energie regenerabilă. Dar răceala spațiului cosmic (n.e. – care face ca noaptea temperatura pe Pământ să scadă) este, de asemenea, o resursă de energie regenerabilă extrem de importantă”, a explicat Shanhui Fan, unul dintre autorii și cercetătorii studiului.

(VEZI ȘI: Dacă și tu spălai rufele la 40 de grade, ar trebui să încetezi să mai faci asta. Iată care este, de fapt, temperatura optimă și cu cât este redusă factura de curent)