O femeie acuză un preot din Suceava că i-a cerut „suprataxă” de botez, deși a plătit tot ce a fost nevoie: „S-a exagerat deja”

Publicat: 07/02/2023 | 09:17
O femeie din Suceava aduce acuzații dure la adresa unui proet care i-a cerut taxe în plus pentru botez / foto: pixabay

Un preot din Suceava a fost acuzat de o enoriașă că i-ar fi cerut bani în plus pentru a-i boteza copilul, deși ea a plătit tot ce a fost necesar. Plângerea a fost făcută la IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și al Rădăuților, care i-a transmis și un răspuns. 

Femeia susține că a achitat toate taxele obligatorii pe care trebuia să le plătească, însă preotul respectiv le-ar fi cerut nașilor de botez bani în plus. În acest sens, enoriașa a depus o reclamație la IPS Calinic.

„Cu siguranță dumneavoastră știți că preoții nu mai practică asta, dar ieri, 04.02, la Biserica ……. au fost trei botezuri; taxa de botez, cu chitanță, a fost de ……., ……/5 lumânări și, la final, preotul a mai CERUT ……. lei/naș…..(am scris cu litere mari cerut, pentru că preotul a insistat să treacă pe la dumnealui, pe rând, toți nașii și le-a spus exact cât trebuie să dea). Toți enoriașii știu că se practică și suntem pregătiți, dar s-a exagerat deja, suma este ………”, a transmis femeia Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, relatează News Bucovina. 

Botez copil / sursă foto: Pixabay

(CITEȘTE ȘI: Câți bani se dau la un botez, în 2023. Ce sume trebuie să scoată din buzunar rudele, nașii și invitații)

Răspunsul oficial transmis de IPS Calinic: „Nu-ți poți permite să-i zici astfel unui om”

IPS Calinic i-a transmis justificarea dată de preotul care a fost reclamat. Părintele susține că nu a cerut nicio sumă în plus și nu a condiționat plata unei anumite taxe bisericești pentru oficierea botezului.

„Putea să plece fără să plătească nimic; vă asigur că nu o trăgea nimeni de mânecă. Dumneaei a întrebat dacă mai are ceva de plătit și a fost direcționata către preot care, la rându-i, i-a răspuns că «fiecare poate da la Biserică atât cât dorește, așa cum au mai procedat și alții». Nu-ți poți permite să-i zici altfel unui om, mai ales atunci când îl vezi pentru prima dată în viața ta la biserică”, a arătat preotul-paroh.

Mai mult decât atât, acesta a completat cu faptul că, la rândul lor, preoții nu cer nimic pentru oficierea unei slujbe religioase, fie că e vorba de nuntă, botez și așa mai departe, însă, cu toate acestea, cei care apelează la serviciile oferite de BOR, ar trebui să se simtă datori. Motivul? Și Biserica are de plătit facturi.

„Slavă Domnului, ați găsit curat, pârtie făcută, praful șters, căldura funcționând la capacitate maximă, ca pentru un Botez, să nu răcească pruncul, apa caldă, toate luminile aprinse, ca să iasă fotografiile bune, și vreo 4-5 oameni aduși de acasă sâmbăta sau duminica, pentru a avea în final un eveniment reușit”, a mai adăugat preotul, conform sursei citate.

(VEZI ȘI: Noi detalii în cazul bebelușului din Suceava mort după botez! Ce scrie în raportul medico-legal)