O frunza artificiala capabila sa reproduca procesul de fotosinteza, creata de savantii americani

De: Cancan
Publicat: 30/09/2011 | 00:00
Cercetatorii americani au creat o frunza artificiala care este capabila sa transforme lumina solara direct in energie, ce poate fi stocata pentru a fi utilizata ulterior, reproducand astfel procesul de fotosinteza din lumea plantelor.

Aceasta frunza – o celula solara din siliciu cu diverse materiale catalitice atasate pe cele doua fete – nu necesita nici conectare externa, nici un circuit de control pentru a functiona, au declarat creatorii acestei inventii.

Este suficient ca aceasta frunza sa fie plasata intr-un recipient umplut cu apa si expus la lumina solara, a explicat Daniel Nocera, profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), principalul autor al acestui studiu, prezentat, joi, in revista americana Science.

Frunza incepe destul de repede sa produca fluxuri de bule de oxigen pe o fata si de hidrogen pe cealalta fata.

Daca aceasta frunza este plasata intr-un container cu un perete care separa cele doua fete, bulele obtinute pot fi recuperate si stocate pentru a fi utilizate ulterior pentru a produce electricitate.

Astfel, plasand bulele de oxigen si de hidrogen intr-o pila de combustie, ele se combina din nou in apa, producand electricitate, a declarat profesorul Nocera.

Frunza artificiala este alcatuita integral din materiale ieftine si care se gasesc din abundenta pe Terra, precum siliciu, cobalt si nichel, si functioneaza in apa obisnuita.

Celelalte sisteme create anterior ce pot sa foloseasca lumina solara pentru a separa oxigenul si hidrogenul, formand apa, folosesc solutii corozive sau materiale destul de rare, precum platina.

Frunza creata de savantii americani consta intr-un strat fin de semiconductori din siliciu, un material folosit la fabricarea celor mai multe celule solare.

Acesti semiconductori transforma energia solara intr-un flux continuu de electricitate fara fir in interiorul frunzei.

Un strat de cobalt este folosit drept catalizator pentru a elibera oxigenul, un carburant potential.

Cealalta fata a frunzei de siliciu este acoperita cu un strat dintr-un aliaj de nichel, molibden si zinc, ce permite eliberarea hidrogenului din moleculele de apa.

Daniel Nocera spune ca dispozitivul nu are nevoie de fir de alimentare, este foarte usor si nu necesita multe echipamente suplimentare, exceptand un sistem de captare si conservare a bulelor de oxigen si hidrogen.

Noul dispozitiv nu este inca pregatit pentru productia comerciala, deoarece sistemul de colectare si mai ales cel de stocare nu au fost deocamdata realizate.