O grefieră de 48 de ani de la Tribunalul Bacău, mama unui copil de 14 ani, a murit după ce s-a infectat cu coronavirus

Publicat: 02/11/2020 | 13:45

COVID-19 face victime și în rândul personalului din sistemul judiciar. O tânără grefieră de la Tribunalul Bacău, în vârstă de 48 ani, mamă a unui copil de 14 ani, a murit din cauza temutului coronavirus. Sindicatul Dicasterial Bacău acuză DSP Bacău de superficialitate. CANCAN.RO are toate detaliile.

Potrivit lui Cătălin Trăistaru, președintele sindicatului Dicasterial Bacău, DSP nu ar fi făcut anchete epidemiologice la instanţele şi parchetele din judeţ.

„Nici statul sau statutul şi nici robele (negre sau gri) nu ne protejează de noul coronavirus”, spune Trăistaru.

Tribunalul Bacău a sesizat DSP Bacău, încă din luna septembrie, despre focarul care pune mai multe vieți în pericol. Sindicaliștii fac front comun și aruncă vina pentru moartea colegei lor pe guvern, pe care-l acuză că are un management fără nicio performanță, care se dovedește ineficient și incapabil să identifice cele mai bune soluții pentru a preîntâmpina astfel de tragedii. (NU RATA: SCANDAL LA MORGA DIN BACĂU, DIN CAUZA MORȚILOR DE CORONAVIRUS. “AȘA CARI TU COVID-UL?”)

”Guvernul, prin reprezentantul legal, Direcţia de Sănătate Publică Bacău, este direct vinovat de această nenorocire, precum şi de multe altele, pentru că, după cum am fost informaţi, conducerea Tribunalului Bacău a solicitat, oficial şi public, ca DSP Bacău să dispună măsurile necesare de protecţie împotriva acestui virus. Nici la acest moment DSP Bacău nu efectuează anchete epidemiologice la nivelul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor din judeţul Bacău.

Aşa s-a ordonat. Organizaţia noastră sindicală a sesizat în nenumărate rânduri problemele privind condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea personalul din Justiţie, stadiul multor instanţe şi parchete în care nu se respecta norme minime privind sănătatea şi securitatea în muncă, iar apoi, muşamalizările care se fac de către DSP-uri privind declanşarea anchetelor epidemiologice, dar nu au prezentat asa de mare interes pentru opinia publică”, mai susține Cătălin Trăistaru, președintele Sindicatului Dicasterial.

Sesizări la DSP

La sfârșitul lunii septembrie, Camelia Ionescu, vicepreşedinte al Tribunalului Bacău şi Angelica Costea, preşedinte al Secţiei a II-A Civilă şi de Contencios Administrativ şi Fiscal, i-au trimis Mihaelei Arim, șefa Direcției de Sănătate Publică Bacău, o sesizare în care reclamă modul contradictoriu în care au fost luate decizii privind asigurarea măsurilor de sănătate ale angajaților tribunalui, dar și a celor care se prezintă în instanță.

Atunci, conducerea Tribunalului Bacău acuza, pentru prima dată, Direcția de Sănătate Publică că face anchete epidemiologice superficiale. Patru dintre angajații Tribunalului Bacau au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus, iar trei dintre angajati sunt în acest moment internați.

„Conducerea instanței a transmis Direcției de Sănătate Publică Bacău o sesizare prin care cere lămuriri privind desfășurarea anchetei epidemiologice și a măsurilor care se impun în continuare. Preocuparea noastră centrală în acest moment este de a asigura sănătatea tuturor colegilor care activează în cadrul Secției a II-a a Tribunalului Bacău și de a reduce riscurile de infectare pentru justițiabili și alte persoane care vizitează Tribunalul”, arată conducerea Tribunalului Bacău.

Patru grefieri infectați cu SARS-CoV-2

„Pe 17 septembrie, unul dintre grefierii Tribunalului Bacău a fost testat pentru a se verifica dacă prezintă virusul Sars-CoV-2, iar rezultatul testului efectuat a fost pozitiv. Grefierul  îşi desfăşura activitatea într-un birou împreună cu alte două colege, iar Direcția de Sănătate Publică Bacău a considerat că cele două colege de birou nu sunt contact direct al persoanei infectate cu COVID-19.  La o săptămână distanță, una dintre cele două colege a fost testată, iar rezultatul a fost pozitiv pentru virusul Sars-CoV-2. (VEZI ȘI: SITUAȚIE ÎNGRIJORĂTOARE ÎN BACĂU. NU MAI SUNT PATURI LIBERE LA TERAPIE INTENSIVĂ)

A doua zi,  mai exact pe 25 septembrie, un alt grefier din biroul alăturat a avut parte de aceeași surpriză neplăcută, rezultatul testului efectuat fiind pozitiv. Conducerea Tribunalului nu-și explică cum a fost posbil ca la prima anchetă efectuată, ca urmare a rezultatului pozitiv a primului grefier, nu s-a luat decizia izolării la domciliu a colegelor de birou”, transmitea Tribunalul Bacău.

Reprezentanții DSP Bacău nu au putut fi contactați până în acest moment, pentru a-și exprima un punct de vedere.