O lege nouă a fost promulgată! Ce riscă patronii localurilor care încalcă măsurile împotriva COVID

Publicat: 14/12/2021 | 07:59
Sursă foto: Pixabay

În cursul zilei de luni, o lege nouă a fost promulgată. Ce riscă patronii localurilor care încalcă măsurile impuse de autorități împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2.

În urmă cu o zi, Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o nouă lege. În condițiile în care patronii localurilor nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2, atunci riscă să li se suspende temporar activitatea. Poliției i se va permite să închidă localuri care încalcă măsurile impuse de autorități. Astfel, actul normativ modifică și completează Legea nr. 55/2020.

„În cazul repetării la acelaşi sediu principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă a contravenţiei de către conducătorul unui operator economic, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite”, prevede legea, potrivit Agerpres.

Agentul constatator trebuie să afișeze mesajul următor în interiorul sediului închis temporar: „Acest spaţiu este închis temporar, până la data … inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”. Sancţiunile sunt aplicate de agenţii şi ofiţerii de poliţie, subofiţerii şi ofiţerii de jandarmi, poliţiştii locali.

Vezi și ANUNȚUL FĂCUT DE SPECIALIȘTI! CU CE SIMPTOME SE CONFRUNTĂ, NOAPTEA, PACIENȚII INFECTAȚI CU OMICRON

Ce riscă patronii localurilor care încalcă măsurile împotriva COVID

În condițiile în care operatorul economic nu respectă și sancțiunea contravențională complementară, atunci, pe durata rămasă, agentul constatator poate aplica sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu. Iar, dacă și această chestiune se va încălca, atunci agentul constatator dispune și sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile, a sediului principal sau secundar.

Legea intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Prin derogare de la dispoziţiile art. 32 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată prin Legea 180/2002, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii nu suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale complementare aplicate, arată Digi24.ro.

Sursă foto: Pixabay