O mare de oameni la mormântul lui Nicolae Ceaușescu. Fostul dictator ar fi împlinit 102 ani

De: A. D.
Publicat: 27/01/2020 | 11:27

Sâmbătă, 26 ianuarie, Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit 102 ani. Nostalgicii regimului comunist nu au uitat și au trecut pe la mormântul dictatorului și i-au adus diverse omagii.

La primele ore ale dimineții Cimitirul Chencea s-a umplut de oameni care ca în fiecare an au adus o mulțime de flori, candele, coroane și portrete. Este clar că și la 30 de ani după ce a decedat, Nicolae Ceaușescu încă are mulți adepți, care regretă schimbarea regimului. Cei prezenți au ținut chiar și un moment de reculegere pentru vremurile apuse, în care spun că le era mai bine.(CITEȘTE ȘI: CÂȚI BANI AVEA ÎN BUZUNARE NICOLAE CEAUȘESCU ÎN MOMENTUL ÎN CARE A FOST PRINS LA TÂRGOVIȘTE)

Nicolae Ceaușescu s-a născut la 26 ianuarie 1918 și obișnuia să își serbeze ziua în Scorniceșt, satul natal. Asta până când a ajuns la putere. Aflat la conducerea României, Ceaușescua a transformat ziua de 26 ianuarie într-o sărbătoare națională. (VEZI ȘI: DEZVĂLUIRILE MENAJEREI ANALFABETE DESPRE VIAȚA SOȚIILOR CEAUȘESCU)

Cum își serba Ceaușescu ziua?

Ziua dictatorului se celebra cu mare fast. În școli, fabrici sau sediile județene de partid ziua de 26 ianuarie era una dintre cele mai importante. În această zi aproape toate ziarele aveau pe prima pagină mesaje și urale pentru dictator, iar în școli se organizau manifestări în cinstea conducătorului.

Cei mai buni meşteri din fabrici lucrau la cadouri speciale care aveau să fie înmânate dictatorului. Nicolae Ceaușescu nu punea însă mare preţ pe cadourile venite din teritoriu, multe dintre ele nefiind folosite niciodată, potrivit celor care l-au cunoscut.„Le adunam pe toate în nişte depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele – disparate -, covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul «Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu!». Deci, inutile. În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model. Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el”, a declarat  Camil Roguschi, arhitectul lui Ceaușescu.

Cu voie sau fără voie, toată țara sărbătorea ziua de naștere a conducătorului.