O nouă lege a intrat în vigoare. Ce se va întâmpla cu românii care primesc ajutor social, din data de 1 ianuarie 2024

Publicat: 04/10/2022 | 10:32
Bani. Foto: pixabay.com

Din data de 1 ianuarie 2024, românii, care vor să beneficieze de ajutor social, vor avea noi reguli de respectat. Guvernul dorește înlocuirea condițiilor de acordare a banilor, pentru transformarea acestui ajutor în unul minim și descurajarea șomajului. 

Din anul 2024, beneficiarii acestor ajutoare vor trebui să demonstreze că urmează cursuri de calificare și sunt înscriși în Agenția de Ocupare a Forței de Muncă, după cum se arată în OUG nr. 114/2022. Ordonanța a adus modificări și completări la Legea nr. 196/2016.

Demersurile făcute pentru schimbarea condițiilor de acordare a ajutorului au ca scop transformarea ajutorului social într-un ajutor minim, spre descurajarea șomajului. Noua lege, ce va intra în vigoare din 2024, a fost deja publicată în Monitorul Oficial al României. Modificările majore vizează, în special, Articolul 11.  (CITEȘTE ȘI: O bătrână de 81 de lei din Teleorman trăiește singură dintr-un ajutor social mizer: „Nu vreau să vorbesc nimic greşit, că pe urmă îmi sare primarul ăsta în cap!”)

Cine poate primi ajutor social din ianuarie 2024. Modificări importante prevăzute în ordonanță

Conform articolului 11 din OUG nr. 114/2022,  pentru promovarea unei vieți active și a participării pe piața muncii, beneficiarii de venit minim de incluziune au dreptul la stimulente, după cum urmează:

a) în situația în care unul sau mai mulți membri ai familiei realizează venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau a altei forme legale de angajare sau membrii familiei desfășoară activități independente ori agricole, 50% din totalitatea acestora, dar nu mai mult de 500 de lei/familie, nu se iau în calcul la stabilirea veniturilor nete lunare ale familiei;

b) în situația în care persoanele apte de muncă, beneficiare de ajutor social, se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni consecutive, acordarea ajutorului social se prelungește pentru o perioadă de 6 luni, în cuantumul primit anterior angajării. (CITEȘTE ȘI: Câți lei costă un meniu la Cantina de Ajutor Social din Iași. Și oamenii cu venituri mari mănâncă acolo)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult