O nouă pandemie pare să se nască în China. OMS a cerut, de urgență, explicații din partea autorităților

Publicat: 24/11/2023 | 14:34
O nouă pandemie pare să apară în China / Sursă foto: Pexels

O posibilă nouă pandemie pare să apară din China. În ultimele zile, tot mai multe cazuri de pneumonie au fost semnalate. Situația este privită ca fiind asemănătoare cu debutul COVID-19. Miercuri, 22 noiembrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut autorităților să publice toate informațiile despre focar. 

Este prima iarnă în care China a renunțat la restricții, după începutul pandemiei care a ajuns, acum trei ani, în aproape întreaga lume. Acum mulți se tem ca istoria să nu se repete pentru că pe data de 13 noiembrie, Comisia Națională a Sănătății a raportat o creștere a bolilor respiratorii, în cadrul unei conferințe de presă.

Duminică, 19 noiembrie, Programul de monitorizare a bolilor emergente, un sistem de raportare global al bolilor infecțioase, a tras un semnal de alarmă cu privire la situația din China, mai ales în cazul copiilor. De asemenea, OMS a cerut „informații epidemiologice și clinice suplimentare, precum și informații de laborator rezultate din aceste grupuri raportate în rândul copiilor”.

(CITEȘTE ȘI: Un nou avertisment OMS zguduie lumea: „Pregătiți-vă pentru următoarea pandemie”)

Anunț oficial al Comisiei Naționale de Sănătate din China. Începe pandemia?

Comisia Națională de Sănătate din China susține că creșterea numărului de cazuri este datorată eliminării restricțiilor pentru COVID-19. O situație similară a avut loc și în Marea Britanie.

„China ar putea plăti o „datorie de imunitate” după izolare îndelungată care trebuie să fi redus drastic circulația insectelor respiratorii și, prin urmare, a scăzut imunitatea la insectele endemice”, a declarat Francois Belloux, directorul Institutului de Genetică al University College London.

Cercetătorul susține că nu există motive să credem că va apărea un nou agent patogen. De asemenea, autoritățile medicale din China au spus că Mycoplasma pneumoniae, posibila sursă a cazurilor crescute de îmbolnăvire, este o bacterie care afectează copiii și este, în general, inofensivă.

OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și personalul medical din China le-au cerut cetățenilor să consolideze practicile din epoca pandemiei de COVID-19, cum ar fi spălarea riguroasă a mâinilor, purtarea măștilor și distanțarea socială.

(CITEȘTE ȘI: Fenomenul climatic ireversibil care poate declanșa o pandemie fără precedent. Se caută soluții pentru blocarea „armei biologice”)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult