O nouă variantă COVID face ravagii în Anglia. Arcturus a provocat decesul mai multor britanici

Publicat: 24/04/2023 | 23:04
Ce se întâmplă cu pandemia de COVID / Foto: Pexels

Arcturus este noua variantă COVID! A făcut ravagii în 34 de țări, iar în Anglia a ucis deja 5 persoane. Este cea mai contagioasă tulpină de până acum, avertizează specialiștii. 

Arcturus este noua variantă a virusului SARS-COV-2. XBB.1.16 este o subvariantă a Omicron și a fost deja confirmată în 34 de țări. S-a răspândit repede în Marea Britanie, acolo unde 135 de persoane au fost depistate pozitiv, până în prezent. Cinci britanici au murit din cauza acestei tulpini, iar specialiștii spun că este cea mai contagioasă de până acum.

Noua variantă reprezintă circa 2,3% din toate cazurile noi din Anglia. În luna ianuarie a acestui an, Arcturus a fost depistată pentru prima dată, apoi monitorizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) începând cu sfârșitul lunii martie. Această tulpină seamănă mult cu gripa și nu se știe momentan dacă va genera sau nu un nou val.

CITEȘTE ȘI: ALERTĂ MEDICALĂ! A APĂRUT O NOUĂ VARIANTĂ COVID-19, CARE SE RĂSPÂNDEȘTE MULT MAI RAPID DECÂT OMICRON

Nici în India situația nu stă prea bine. Arcturus a făcut ravagii și s-a răspândit rapid. Țara s-a confruntat cu o creștere uriașă de cazuri în ultimele săptămâni, iar noua subvariantă a înlocuit restul variantelor aflate în circulație, a transmis epidemiologul OMS, Maria Van Kerkhove, în cadrul unei conferințe de presă din 29 martie.

Situația COVID-19 în România

În România nu a fost semnalată prezența acestei noi tulpini, până acum. Rata de infectare cu virusul SARS-COV-2 rămâne mică în continuare. Ministerul Sănătății a transmis, luni, că în perioada 17 – 23 aprilie, au fost înregistrate 5.032 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

CITEȘTE ȘI: MEDIC DE FAMILIE DIN DOLJ, TRIMIS ÎN JUDECATĂ, PENTRU CĂ A ELIBERAT CERTIFICATE FALSE DE VACCINARE. ESTE ACUZAT CĂ AR FI LUAT MITĂ DE PESTE 900 DE ORI

1.392 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după infectarea anterioară. În intervalul 17 – 23 aprilie au fost efectuate 8.363 de teste RT-PCR şi 53.761 de teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.853.966 teste RT-PCR şi 13.388.366 teste rapide antigenice.