O serie de probleme ale parului pot trada boli grave

De: Cancan
Publicat: 04/02/2009 | 00:00

Caderea severa a parului poate insemna ca suferiti de afectiuni ale tiroidei, ca treceti printr-o perioada stresanta sau aveti o dieta slaba in calorii. Andrei Sion Unele probleme ale scalpului si parului pot reflecta afectiuni grave ale sanatatii, iar altele doar inseamna ca trebuie sa va ingrijiti podoaba capilara cu mai multa atentie. Pentru a putea face diferenta, iata mai multe situatii prezentate de specialistii de la site-ul Webmd. De exemplu, matreata nu este o problema foarte grava de sanatate. Ca factori declansatori, medicii amintesc pielea prea uscata sau prea uleioasa a scalpului, samponarea foarte deasa sau foarte rara, psoriazisul sau eczemele si cresterea unei forme de ciuperci. Mai mult, matreata nu se poate transmite nici atunci cand folositi peria sau pieptenul unei persoane care are aceasta conditie. Pentru a trata matreata, incercati mai multe tipuri de sampoane pana cand gasiti unul care functioneaza. Un alt motiv pentru care nu trebuie sa va ingrijorati este caderea usoara a parului. Parul este inlocuit la fiecare doua-trei luni cu folicule noi si, de aceea, este absolut normal sa pierdeti chiar si o suta de fire de par pe zi din media de aproape 100.000 a scalpului. Exista, insa, o afectiune medicala numita telogen effluvium, care inseamna caderea temporara a parului. In acest caz, pierdeti mai mult par decat de obicei. Cauzele sunt operatiile, nasterile, dietele drastice, stresul sever sau problemele de tiroida. La doua luni dupa aceste incidente, parul cade in cantitati mari insa, in cele mai multe cazuri, incepe sa creasca imediat la loc. Unele medicamente pot cauza caderea parului, cum ar fi antidepresivele, anticonceptionalele si medicamentele pentru artrita si tensiune. Parul este influentat si de dieta. O alimentatie din produse slabe in calorii va opri cresterea parului si ii va inlatura stralucirea. Benefice pentru podoaba capilara sunt somonul, spanacul, morcovii, nucile, lactatele slabe in grasimi si legumele.