O sobă bună pe lemne se cunoaște după calitatea coșului de fum

Publicat: 13/03/2023 | 19:03

În ultima perioadă, tot mai mulți români care locuiesc la casă, se îndreaptă către soluții de încălzire alternative la centrala pe gaz. Din cauza costurilor tot mai mari, noile modele de sobe ieftine din oferta meșterilor sibieni, devin soluții perfecte pentru încălzirea economică a locuinței, grație randamentului neașteptat de bun, dar și a căldurii inconfundabile a focului pe lemne.

Totuși, pentru ca o sobă să funcționeze în parametri optimi, și mai ales, în siguranță, este nevoie și de un sistem de evacuare a fumului pe măsură. Și nu doar materiale de calitate contează. Respectarea specificațiilor de montaj în funcție de anumiți factori și apelarea la o echipă de profesioniști, te vor salva de multe bătăi de cap.

Nu credem că mai este necesar să menționăm că, utilizarea unui coș de fum de calitate slabă sau montat greșit, este extrem de riscant pentru siguranța locuinței și a familiei tale, existând inclusiv riscul de intoxicații accidentale cu fum sau incendii nedorite. De aceea, meșterii ne oferă toate informațiile de care avem nevoie pentru a evita problemele de funcționare ale unei sobe cu coș de fum, dar și câteva soluții prin care să le previi.

Așa cum spuneam, calitatea materialele folosite pentru construcția coșurilor de fum sunt de asemenea importante pentru o eficiență ridicată. Materialele disponibile pentru construcția coșurilor sunt diverse și au proprietăți diferite. Astfel, se pot folosi componente din ceramică refractară, oțel de calitate pentru elementele de racordare dintre sursa de căldură și coș, alte materialele prefabricate sau fontă pentru recuperatorul de căldură, în funcție de fiecare proiect în parte. De exemplu, specialiștii recomandă coșurile de fum ceramice cu design modern, practice, ușor de configurat și deosebit de rezistente pe termen lung.

Iată câteva recomandări tehnice extrem de utile pentru un coș de fum care să ofere un tiraj optim pentru sobe, seminee sau centrale pe lemne:

Înălțimea adecvată a hornului

Este obligatoriu ca înălțimea să fie calculată în funcție de diametrul hornului. Atunci când secțiunea transversală are dimensiuni reduse, coșul de fum va fi mai lung. Astfel, lungimea compensează diametrul redus și asigură un tiraj bun. De asemenea, un coș de fum executat corespunzător trebuie să aibă cel puțin 4 metri și să se înalțe de la baza acoperișului cel puțin 1 metru.

Un sistem de izolare termică eficient

Izolarea termică a hornului menține constantă temperatura aerului aflat în circulație ascendentă în interiorul coșului de fum, ceea ce facilitează procesul de evacuare a gazelor și îmbunătățește tirajul.

Întreținerea corectă a arderii

Pătrunderea aerului de la exterior în interiorul focarului reprezintă o condiție esențială pentru întreținerea procesului de ardere. Focarul trebuie proiectat astfel încât oxigenul să poată intra în focar, aceasta fiind o condiție necesară pentru combustie.

O secțiune transversală dimensionată corespunzător

Dimensiunile secțiunii transversale a coșului trebuie să fie proporționale cu dimensiunile focarului. În cazul în care diametrul este prea mic, evacuarea fumului ar putea fi încetinită sau chiar blocată.

Așadar, dacă îți dorești o sobă, un șemineu sau un coș de fum de care să te bucuri în siguranță, meșterii sibieni îți stau la dispoziție cu materiale, montaj și servicii profesionale de întreținere pentru întregul sistem de încălzire. Expertiza oferită de către specialiști, te va asigura de întreg confortul termic, protejându-ți în același timp, atât integritatea căminului, cât și sănătatea familiei tale pentru mult timp de acum înainte.