Un șofer român i-a șocat pe polițiștii austrieci. Incredibil cât a putut să bea înainte de a se urca la volan

Publicat: 12/02/2020 | 08:24
O șofer român i-a șocat pe polițiștii austrieci. Incredibil cât a putut să bea înainte de a se urca la volan

Polițiștii avertizează, în repetate rânduri, că alcoolul consumat înainte de a te urca la volanul mașinii poate duce la accidente tragice. Cei mai mulți dintre șoferi nu iau în derâdere astfel de avertismente, însă există și teribiliști – sau, mai bine spus, inconștienți – care cred că nu li se poate întâmpla nimic chiar dacă au băut fără măsură.

Un șofer de 24 de ani din România va intra, cu siguranță, în ”istoria” imediată a poliției rutiere din Austria. S-a urcat băut la volan, provocând un accident de circulație în localitatea Ansfelden. Din fericire, nu a fost vorba decât despre un accident fără urmări grave, însă polițiștilor nu le-a venit să creadă ce rezultat au obținut după ce l-au testat pe român.

Potrivit antena3.ro, șoferul român a reușit să doboare toate recordurile negative, aparatul înregistrând o alcoolemie de-a dreptul stupefiantă – 5,24 la mie. Ceea ce înseamnă că românul de 24 de ani s-a aflat la un pas de moarte din cauza alcoolului, limita considerată ”pericol de moarte” fiind… 3,5 la mie.

„Concentrația de alcool în sânge”

Alcoolemie se numește cantitatea de alcool aflată, temporar, în fluxul sanguin al unei persoane.. Alcoolemia se mai numește și „concentrația de alcool în sânge”, „nivelul de alcool în sânge”, „îmbibație alcoolică”, sau „grad de intoxicație alcoolică”. Alcoolemia se poate măsura în aerul expirat, prin probe de sânge sau de urină (caz în care se numește alcoolurie). În cazul unei suprasaturații a sângelui cu alcool, acesta poate fi eliminat nemodificat în proporție de 5-10% prin urină, respirație, mucoasă, salivă, sudoare. S-au înregistrat cazuri în care urina conținea o proporție mai mare de alcool decât sângele. În sângele circulant, în mod normal, se găsesc 20–40 mg alcool/l sânge (rezultat din biotransformarea avansată a ureei).

Etanolul ingerat se absoarbe cu ușurință din tractul gastrointestinal. După ingestie, alcoolemia atinge nivelul maxim după:

– 20-30 minute dacă stomacul este gol;
– 1 oră – 1 oră și 30 minute, când stomacul conține alimente (proteinele și lipidele întârzie absorbția. Cel mai rapid se absorb băuturile cu o concentrație alcoolică de 10-20‰ și cele carbonatate).