O țară importantă rămâne fără apă. Jumătate din populație bea deja apă sărată de la robinet

Publicat: 15/07/2023 | 15:31
Jumătate din populația unei țări bea apă sărată de la robinet / sursă foto: colaj Pixabay

Situația critică din Uruguay ar putea să se întindă pe o perioadă de mai multe luni, susțin experții. Pentru că nu mai există acces la apa bună de băut, mai mult de jumătate din populația țării consumă apă sărată de la robinet. De altfel, avertismentele au fost ignorate ani la rând, iar acum s-a ajuns în această situație critică. Iată detaliile mai jos, în articol.

În jur de 3,5 milioane de persoane trăiesc în Uruguay, dintre care 1,8 milioane sunt în capitala Montevideo. Peste jumătate dintre aceste persoane se confruntă cu o situație critică. Pentru că rezervorul de apă dulce aproape că a fost secat de seceta din ultimii trei ani, locuitorii sunt nevoiți, acum, să consume apă sărată de la robinet. Pe de altă parte, experții susțin că situația critică ar putea fi prelungită pe o perioadă mai mare, de câteva luni. Totuși, avertismentele referitoare la criza apei existau încă de acum câțiva ani.

La momentul actual, peste jumătate din populație consumă apă sărată de la robinet, după ce rezervele aproape că au ajuns la epuizare. Ar fi trebuit să existe o serie de investiții necesare, însă acestea nu au fost efectuate la timp. Deși există specialiști care au prezis criza apei din Uruguay. Chiar și în condițiile în care Uruguay este o țară cu resurse abundente de apă, se confruntă, acum, cu o adevărată criză care se răsfrânge asupra populației.

Vezi și ORAŞUL ÎN CARE OAMENII SUNT RUGAŢI SĂ NU FACĂ DUȘ CU GURA DESCHISĂ. NU O SĂ ÎŢI VINĂ SĂ CREZI CARE ESTE MOTIVUL

Situație critică în Uruguay: peste jumătate din populație consumă apă sărată de la robinet

Însă, cum au ajuns locuitorii să bea apă sărată de la robinet? Răspunsul este simplu: compania publică de apă a decis să amestece apa dulce din rezervorul Paso Severino cu cea sărată din estuarul Rio de la Plata. Decizia a fost luată pentru extinderea rezervelor de apă ale țării. În același timp, s-a cerut și derogarea de la normele ce țin de salinitatea apei potabile. În urmă cu două luni, nivelul maxim de sodiu și cloruri, impus de OMS, a fost atins. În prezent, nivelul este depășit de două ori, aspect care ar putea afecta sănătatea oamenilor. Pe de altă parte, deși apa are un gust respingător, autoritățile din Uruguay susțin că nu ar reprezenta un risc pentru populație.

Alți specialiști în chimie recomandă ca apa de la robinet să nu fie consumată. De altfel, există și recomandări pentru populație – una dintre ele reprezentând dușurile scurte. S-a luat și o altfel de decizie. După ce a fost eliminată taxa la apa îmbuteliată, va fi distribuită gratuit pentru jumătate de milion de locuitori, arată The Guardian.

Vezi și ÎN LOC DE APĂ LA ROBINET CURGE BERE, BRANDY ȘI ROM

Sursă foto: colaj Pixabay