Obiceiuri în Ajunul Anului Nou și superstiții de Revelion

Publicat: 31/12/2019 | 09:30
Obiceiuri Ajun Anul Nou 2020.

De Ajunul Anului Nou, dar și de Revelion sunt legate numeroase obiceiuri și superstiții pe care majoritatea românilor le respectă la trecerea dintre ani.

Ziua de ajun al Anului Nou este foarte importantă pentru mulți români, nu doar pentru pregătirile speciale care se fac în ultimele ore dinaintea Revelionului, dar și pentru tot felul de tradiții și obiceiuri.

Obiceiuri Ajun Anul Nou 2020

În Ajunul Anului Nou există obiceiul mersului cu Pluguşorul şi cu jocurile cu măşti: capra, ursul, căluţul şi cerbul. Primeşte aceşti colindători ca să ai noroc la bani şi să-ţi pui în aplicare proiectele. Legenda mai spune că prin formulele lor magice, dansul şi gesturile specifice, colindătorii îţi aduc sănătate şi belşug.

Obiceiul Pluguşorului mai este legat şi de speranţa fertilităţii, versurile sale prezentând practicile agricole şi urări de holde bogate. În schimbul acestor urări, copiii primesc daruri simbolice, colaci, fructe sau bani. Jocul caprei, cel al ursului, căluţii şi jocul cerbului şi-au pierdut astăzi din semnificaţiile iniţiale. Capra simboliza personificarea productivităţii/înmulţirii uşoare şi rapide în lumea animală şi a fertilităţii pământului. Ursul reprezenta animalul sacru la geto-daci, iar căluţii simbolizau protejarea gospodăriilor de spiritele rele. Cerbul era simbolul soarelui, întruchiparea purităţii şi a dreptăţii.

Obiceiuri Ajun Anul Nou și superstiții de Revelion 2020

Dacă nu pleci de acasă în Noaptea dintre Ani, este bine să laşi să ardă o lumânare toată noaptea ca să ai un an luminos şi îmbelşugat

Îndrăgostiții care vor să aibă o relație lungă și fericită nu trebuie să uite ca în noaptea de Anul Nou să se sărute sub vâsc.

Bani în buzunar de Revelion

Anul Nou nu trebuie să te prindă fără bani în buzunar. Se spune că cei care respectă această superstiție vor avea parte de prosperitate și câștiguri financiare pe tot parcursul anului ce urmează. În plus, tradiția spune că înainte ca noul an să înceapă ar fi bine să scăpăm de datorii, asta pentru a nu rămâne datori tot anul.

Pe lângă bani, în anumite zone ale țării oamenii țin în buzunar de Revelion boabe de grâu pentru a avea belșug în anul ce vine, dar și usturoi pentru a-i feri de spiritele rele.

Citește și: PROGRAMUL COMPLET AL SPECTACOLULUI DE REVELION 2020 DIN PIAȚA CONSTITUȚIEI

Haine roșii de Revelion

Nici hainele pe care le porți nu trebuie alese în mod întâmplător. Tradiția spune că cei ce poară haine noi și colorate în roșu vor avea parte de noroc tot anul și vor atrage numai energiile pozitive.

Pe lângă toate celelalte bucate, de pe masa festivă nu trebuie să lipsească boabele de struguri și peștele. Se spune că cei ce consumă acest tip de carne vor trece peste probleme la fel de lin cum peștele trece prin apă. Tot în noaptea de Anul Nou trebuie să mănânci 12 boabe de struguri, câte o boabă pentru fiecare lună a anului și astfel vei avea un an plin de belșug.

Oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preţ în prima zi din an şi nici nu plătesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul şi nu oferă daruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe. Unii merg chiar mai departe cu superstiţia şi, dacă sunt nevoiţi să scoată ceva din casă, cheamă pe altcineva în acest sens.

Pune-ţi o dorinţă la ora 00.00 pentru că ai toate şansele să ţi se îndeplinească în anul care tocmai începe.

Citește și: CE TREBUIE SĂ MĂNÂNCI ÎN NOAPTEA DE REVELION CA SĂ AI NOROC TOT ANUL!