Obiceiurile pe care le respectau Elena și Nicolae Ceaușescu, în preajma Crăciunului. Ce alimente nu lipseau de pe masa lor

Publicat: 24/12/2022 | 10:12
Nicolae și Elena Ceaușescu. Sursă foto: Arhivă

Au trecut 33 de ani de la Revoluția din 1989. De atunci și până acum, modul în care este sărbătorit Crăciunul a suferit schimbări. De pildă, dacă acum poți avea un acces nerestricționat la alimente, fără să îți fie impusă o anumită cantitate, în vremea comunistă lucrurile stăteau diferit. Însă, tu te-ai gândit ce fel de obiceiuri sau tradiții respectau Elena și Nicolae Ceaușescu, în trecut? În cele ce urmează, vei afla care erau alimentele care nu lipseau de pe masa lor.

În era comunistă, o parte din „vedetele” vremii erau bananele verzi învelite în ziar, brăduții care erau împodobiți cu hârtie creponată sau globuri din sticlă, fragile și frumos pictate. Cei curajoși se „plimbau” cu porcul ascuns în portbagajul mașinii, iar pe străzi și ulițe puteai auzi Plugușorul cu versuri comuniste. La vremea respectivă, alimentele puteau fi achiziționate în baza unei cartele, pentru că exista raționalizare. Se formau cozi interminabile, iar oamenii așteptau ore întregi pentru a-și cumpăra alimentele de bază. Prezentul, însă, are o altfel de „față”. Acum nu ai restricții la cumpărături, mesele oamenilor sunt îmbelșugate, iar Crăciunul a devenit „modern” – brazi artificiali, ornamente de toate felurile. În era comunistă, familiile cu un statut social înalt o „duceau mai bine” față de altele. De aceea, pe mesele de sărbători de iarnă, dacă o familie își permitea carne de porc, budincă sau bomboane cu lichior și cremă aduse din Republica Moldova, o altă familie se „zbătea” să umple masa cu sarmale, cozonac sau portocale.

Vezi și NICOLAE CEAUȘESCU, TINEREȚE PETRECUTĂ ÎN SPATELE GRATIILOR. CUM A AJUNS FOSTUL PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI LA PUȘCĂRIE

Ce alimente consumau Elena și Nicolae Ceaușescu de Crăciun?

Despre obiceiurile pe care le aveau Elena și Nicolae Ceaușescu a vorbit arhitectul Camil Roguski. La vremea aceea, foștii lideri comuniști respectau obieceiurile și tradițiile de Crăciun și aveau parte de o masă îmbelșugată. Nu lipseau, categoric, sarmalele, cozonacul și fripturile. Soții Ceaușescu consumau produse naturale.

„De Crăciun, în bucătărie se preparau sarmale, friptură, cozonac. Cei doi nu mâncau exotic, deși unii tind să creadă asta. Erau, în sufletele lor, niște țărani. În frigider aveau de toate, dar tot bucatele romanești preferau”, a povestit Camil Roguski pentru Ziare.com.

„La reședința de la Vila Lac 1 era petrecere mare. Aduceam acolo vreo 300 de brazi și câteva mașini cu cetină, ca să fie miros de sărbătoare.(…) Trebuia să faci lucrurile bine. Dacă greșeai, prima oară te plesnea. A doua oară te băga la închisoare”, a mai povestit Camil Roguski.

Citește și IMAGINI RARE CU NICOLAE CEAUȘESCU! CUM CONTROLA DICTATORUL PRODUSELE DIN MAGAZINELE DE PÂINE DIN ROMÂNIA. NIMENI NU MIȘCA ÎN FRONT!