Obligatoriu până pe 30 iunie. Se aplică în toată țara. Românii pot primi o amendă de 20.000 de lei

Publicat: 08/04/2022 | 16:56

Anunț important pentru românii deținători și proprietari de terenuri intravilane și extravilane! Este obligatoriu până pe 30 iunie 2022 și se aplică în toată țara, iar românii care nu respectă legea pot primi o amendă de 20.000 de lei. Iată anunțul făcut de Garda Națională de Mediu!

Deși este obligatoriu ca toți proprietarii de terenuri să curețe terenul de ambrozie, acest lucru nu se întâmplă în toate cazurile și mii de oameni au de suferit.

Garda Națională de Mediu a anunțat, joi, că ambrozia trebuie eliminată de pe toate terenurile intravilane și extravilane de către proprietarii și deținătorii acestor. În caz contrar, cei care nu respectă legea se vor alege cu amenzi de până la 20.000 de lei:

”Popular i se spune iarba pârloagelor sau iarba pustiei, iar în oraşe este cunoscută ca ambrozia, buruiana care poate provoca alergii severe, dacă este lăsată să se răspândească. Pentru evitarea instalării şi răspândirii ambroziei şi pentru eliminarea ei de pe terenurile intravilane sau extravilane Legea 62/2018 obligă proprietarii sau deţinătorii sau administratorii de terenuri intravilane şi extravilane să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia”, a transmis Garda Naţională de Mediu.

Prin urmare, proprietarii și deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, administratorii căilor ferate, administratorii cursurilor de apă, administratorii lacurilor, administratorii sistemelor de irigații și administratorii bazinelor piscicole au obligația de a înlătura ambrozia, anula, până cel târziu la data de 30 iunie:

”Sancţiunile aplicabile pentru neîndeplinirea obligaţiilor stabilite de Legea 62/2018 sunt reprezentate de amenzi de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice prevăzute la art. 3 din lege.

Verificarea şi identificarea terenurilor infestate, de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale, se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, prin agenţii agricoli angajaţi sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziţie a primarului.

Modul în care se face prevenirea sau combaterea buruienii este lăsat la latitudinea proprietarilor şi administratorilor de terenuri extravilane sau intravilane”, a afirmat Marioara Artemis Gătej, comisar-general al Gărzii Naţionale de Mediu. 

Autoritățile administrației publice locale au trimis notificări către toți proprietarii unde au fost identificate locuri cu ambrozie, ulterior, verificarea şi constatarea nerespectării obligaţiilor legale în privinţa ambroziei se fac de către autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul.

Cum poate fi eliminată ambrozia

Ambrozia atinge perioada maximă de polenizare în lunile august – septembrie și se întinde până la sfârșitul lui octombrie. Pentru a preveni procesul de polenizare este important să eliminam buruiana la timp. Potrivit specialiștilor în acest domeniu, ambrozia poate fi combătută în 5 metode.

Cele mai bune rezultate se pot obţine prin cosirea manuală a spaţiilor pe care este răspândită sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor şi pe marginea parcelelor.

Când buruiana este răspândită în interiorul tarlalelor agricole, în special în interiorul unor şanţuri, stufărişuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice

Când buruiana este răspândită pe suprafeţe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme când buruiana are 10 – 15 cm şi poate fi recunoscută cu uşurinţă. În vederea stabilirii tipului de erbicid şi a dozei, proprietarii/ deţinătorii/ administratorii de terenuri pot apela la specialiştii direcţiilor pentru agricultură judeţene pentru a primi informaţii detaliate sau, după caz, la specialişti din cadrul primăriilor. Măsura se va aplica respectându-se cadrul legal în vigoare în ceea ce priveşte comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar

În cazul unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ uşor folosind mănuşi de protecţie pentru evitarea iritaţiilor sau poate fi distrusă cu sapa ori secera

Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafaţa solului în vederea distrugerii tuturor ramificaţiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distrug doar tulpina principală, iar restul ramificaţiilor se dezvoltă, înfloresc şi produc în continuare polen şi chiar seminţe, îmbogăţind astfel rezerva de seminţe din sol. Se recomandă cositul repetat de 2 -3 ori pe an, obligatoriu de realizat înaintea fructificării plantei