Ora de iarnă 2018. Cum ne afectează schimbarea orei

De: Cancan
Publicat: 23/10/2018 | 15:02
Trecerea la ora de iarnă în 2018 se face  la data de 28 octombrie, duminică spre luni. Medicii spun că acest lucru ne afectează, dar nu pe termen lung

Trecerea la ora de iarnă în 2018 se face  la data de 28 octombrie, sâmbătă spre duminică. Medicii spun că acest lucru ne afectează, dar nu pe termen lung. Ora 4:00 va deveni ora 3:00 și vom dormi mai mult cu o oră. 

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă 2018? Specialiștii spun că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la ora de iarnă. Oamenii trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit, iar asta poate fi de cele mai multe ori foarte dificil. (Citește și Comisia Europeană a propus, oficial, renunțarea la trecerea de la ora de vară la ora de iarnă)

Trecerea la ora de iarnă 2018 se face în noaptea dintre 27 octombrie  şi 28 octombrie 2018.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă în 2018. Cei care suferă de probleme de sănătate sunt vizați

Ora de iarnă 2018. Această trecere ne poate afecta mai mult decât ne dăm seama. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase. (Vezi și Atenție, români! Se schimbă ORA 2018: trecem la ora de iarnă)

„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program. otuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale, citat de Mediafax.

Un studiu la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie a arătat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, scade calitatea somnului. Mulți dintre participanții la studiu au declarat că se simt mult mai energici și mai fericiți decât  înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă efectele acestea, avertizează specialiștii, dispar rapid. Mulți oameni se simt chiar mai rău decât atunci când dormeau mai puțin.  Trecerea la ora de iarnă poate declanșa scăderea vigilenței și poate provoca oboseală accentuată. (Citește și Ora de iarnă 2018. Când și cum se schimbă ora)

De asemenea, schimbarea orei poate afecta ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului. (Nu rata Ce se întâmplă din 2019 cu trecerea la ora de vară. Anunțul Comisiei Europene)