Ora de iarnă 2019. În noaptea asta dormim cu o oră în plus

Publicat: 26/10/2019 | 10:00
Schimbarea orei si trecerea la ora de iarna 2019

În noaptea de 26 spre 27 octombrie, România trece la ora de iarnă 2019 și, astfel, vom dormi cu o oră în plus. Cu toate acestea, efectele schimbării orei pentru organism sunt resimțite pe termen îndelungat.

În această noapte vom da ceasurile înapoi, ora 4:00 devenind ora 3:00, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră în plus și vom avea cea mai lungă zi din an. Deși schimbarea se face cu o oră în urmă și dormim o oră în plus, multe studii arată legături între anumite probleme de sănătate și trecerea la ora de iarnă.

Trecerea de la ora de iarnă se face după echinocțiul de toamnă, când durata nopții este mai mare decât cea a zilei. Prin introducerea mecanismului de schimbare a orei s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală şi să se reducă seara folosirea luminii artificiale. Cu toate acestea, schimbarea orei are efecte negative asupra organismului uman timp de minimum două săptămâni, așa cum susțin specialiștii.

Ora de iarnă 2019. Dormim cu o oră în plus, însă ne afectează pe termen mediu

Schimbarea orei se traduce prin mai multă oboseală, probleme de adormire, senzația de a nu se fi odihnit la trezire și mai multă irascibilitate, ceea ce provoacă mai mult stres. Expunerea redusă la lumina naturală a soarelui poate duce la schimbări de dispoziție, din cauza producție scăzute de serotonină, hormonul fericirii. Astfel, există riscul apariției depresiei. De aceea, este important ca în această perioadă a anului să facem în continuare plimbări în aer liber, indiferent de starea vremii.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că schimbarea orei, în special toamna, îi face pe oamenii să aibă, pentru o anumită perioadă de timp, simptome asemănătoare cu cele resimțite de cei care călătoresc și care trebuie să se adapteze la diferența de fus orar. Simptomele includ oboseală accentuată, insomnie, tulburări digestive sau stări de confuzie.

Citește și: ORA DE IARNĂ 2019. DE CE SE DĂ, DE FAPT, ORA ÎNAPOI?

În plus, schimbarea orei și trecerea la ora de iarnă afectează apetitul, responsabili fiind hormonii.  Senzația de foame este controlată de trei hormoni: insulina, grelina și leptina. Când nu mâncăm pentru câteva ore, nivelul de insulină din corp se diminuează din cauza lipsei de nutrienți, iar organismul secretă grelina, hormonul care dă senzația de foame. Acești hormoni sunt asociați cu lipsa de somn, ceea ce explică motivul pentru care atunci când somnul ne este perturbat, avem tendința să consumăm calorii în plus.

Pentru a evita ca schimbarea orei să vă afecteze sănătatea, ideal este să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. De asemenea, este important să aveți o rutină înainte de a merge la somn – o baie caldă ajută-  și să nu beți cafea sau să mâncați ciocolată cu cel puțin șase ore înainte.

Ora de iarnă 2019. Renunțarea la ora de iarnă

Potrivit unui sondaj online derulat în Uniunea Europeană, peste 80% din respondenţi sunt în favoarea renunţării la practica trecerii la ora de vară, respectiv ora de iarnă. Prin urmare, la începutul lunii martie 2019, în Comisia Europeană s-a votat favorabil propunerea ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de iarnă şi în UE.

În România au fost numeroase dezbateri pe această temă și autoritățile urmează să anunțe oficial decizia. Asta pentru că, indiferent de hotărârea pe care o vor lua, toate țările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor, mai exact dacă vor sau nu să rămână cu schimbarea orei de iarnă, respectiv de vară.