Ora de vară 2018. În această noapte, dăm ceasurile înainte

Publicat: 24/03/2018 | 09:29
În 2018 vom trece la ora de vară în ultimul weekend al primei luni de primăvară, și anume pe data de 25 martie.

În fiecare an, ora se schimbă de două ori, în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamnă. În aceste date, ziua este egală cu noaptea, schimbarea de la ora de iarnă la ora de vară și invers, se face mereu într-o noapte de sâmbătă către duminică. Iată când trecem ora de vară în 2018.

În acest fel, organismul are o zi la dispoziție pentru a se adapta la noul program pentru săptămâna care urmează. Cu toate acestea, specialiștii spun că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, scrie Antena3.

Pe 25 martie trecem la ora de vară 2018

În 2018 vom trece la ora de vară în ultimul weekend al primei luni de primăvară, și anume pe data de 25 martie. Astfel, în această zi vom da ceasurile cu o oră înainte, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00. Așadar, în această noapte, în care se trece la ora de vară 2018, vom dormi mai puțin cu oră, după cum se spune în popor.

Schimbarea orei de două ori pe an are scopul de a ne bucura de mai multă lumină naturală pe parcursul zilei. Așadar, trecem la ora de vară pentru ziua devine mai lungă decât noaptea, prin urmare se va întuneca mai târziu cu o oră.

De asemenea, această schimbare favorizează economisirea energiei electrice întrucât programul de lucru coincide mai mult cu perioada în care avem parte de lumină naturală.

Ora de vară, eliminată de Parlamentul European

ORA DE VARĂ 2018. Ora de vară a fost eliminată după o decizie a Parlamentului European, informează a1.ro. Anul nu va mai fi împărţit, după decizia Parlamentului European, în ora de iarnă şi ora de vară.

Lituania a cerut Uniunii Europene săse  renunţe la ora de vară, explicând solicitarea prin faptul că schimbarea de două ori pe an a ceasurilor îi pune în dificultate pe oameni, iar majoritatea cetăţenilor lituanieni consideră enervant acest lucru. Rezoluţia a fost votată acum de majoritatea deputaţilor europeni, urmând ca România şi restul statelor membre UE să o adopte după ce îşi vor da acordul.​

Dintre cei 549 de deputaţi europeni care au votat, 384 au fost de acord să se renunţe la ora de iarnă şi ora de vară. Ora de iarnă ar urma, astfel, să fie valabilă pe întreg parcursul anului. Germania şi Austro-Ungaria au fost primele ţări care au adoptat acest sistem în 1916, scopul fiind economisirea rezervelor de cărbune necesare producţiei de război.

În România, ora de vară a fost reintrodusă în 1979. Atunci s-a stabilit ca în ultima duminică din martie românii să-şi dea ceasurile cu o oră înainte.

Răzvan Scarlat
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. ... citește mai mult