Ora de vară 2022. Cum ne influențează sănătatea schimbarea orei

Publicat: 17/03/2022 | 16:37
Ceas Sursă foto: Pixabay.com

În luna martie, România va trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră. Acest lucru ne afectează sănătatea, iar cei care suferă de anumite boli, pot fi cei mai afectați. Nu multă lume știa asta.

În ultimul weekend al lunii martie 2022, România trece la ora de vară în noaptea de 26 spre 27 martie. Ceasurile se vor da înainte cu o oră, astfel că ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar ziua de duminică va fi cea mai scurtă din an.

Trecerea la ora de vară are loc în fiecare an la sfârșitul lunii martie și ne ajută să obținem mai multă lumină din zi. Atunci când ceasurile se dau înainte cu o oră, se va face de fiecare dată într-un weekend, în toiul nopții, pentru a ne asigura că există întreruperi limitate pentru școli și companii.

Ceasurile se întorc din nou în ultima duminică a lunii octombrie, adică în noaptea de 29 spre 30 octombrie, în 2022. Atunci se trece înapoi la ora de iarnă.

CITEȘTE ȘI: PRIMĂVARĂ ATIPICĂ! CUM VA FI VREMEA ÎN LUNA MARTIE

Schimbarea orei ne afectează sănătatea

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

”Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program. Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.

Trecerea la ora de vară crește riscul sinuciderilor

Un studiu australian a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului.

O altă cercetare realizată în Suedia a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

Diverse studii au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.

VEZI ȘI: TOȚI ROMÂNII SUNT OBLIGAȚI SĂ FACĂ ASTA ÎNCEPÂND DE ASTĂZI, 14 MARTIE!

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult