Orașul băgat sub ape de Ceaușescu. Cetatea era construită de împăratul Constantin cel Mare

Publicat: 05/05/2022 | 11:53
Orașul scufundat de Ceaușeșcu. Sursă foto: Facebook

În urmă cu mai bine de jumătate de secol, Nicolae Ceaușescu a decis să sacrifice acest oraș unic pentru a putea construi hidrocentrala de la Porțile de Fier. Doar ruinele au rămas din acest loc istoric și pot fi observate când acumularea de ape este golită.

În perioada 1964-1972, Nicolae Ceaușescu a construit hidrocentrala Porțile de Fier I, cea mai mare din România și una dintre cele mai mari ale Europei. Sacrificiul care a fost necesar a presupun și scufundarea definitivă a orașului Orșova Veche, încărcat cu o profundă valoare istorică. 

Locuitorii vechiului oraș au fost evacuați și nici măcar nu au reușit să-și ia toate obiectele cu ei. Două familii nici măcar nu au fost strămutate deoarece locuiau într-o zonă în care apele nu puteau ajunge și-au dus o viață aproape imposibilă. (CITEȘTE ȘI: Lucrătorii de la Drumurile Naționale au început să deszăpezească sectorul închis de pe Transalpina. Ce au găsit pe măsură ce au înaintat)

 Ceaușescu a scufundat o cetate istorică unică pentru Porțile de Fier 

Orșova Veche a fost construită în anul 324 de împăratul Constantin cel Mare. Locul pe care s-a așezat cetatea era al unui castru roman și avea ziduri de piatră cu o grosime de trei metri și turnuri înalte, pentru apărarea de invadatori. 

În urmă cu patru secole, în interiorul cetățenii se regăseau hanuri, grădini, băi, prăvălii, Orșova Veche fiind un oraș de oameni înstăriți. Locul istoric a fost marcat și de războaie, după cum aici s-a pregătit și Tudor Vladimirescu pentru Revoluția de la 1821 și tot aici s-au instalat revoluționarii pașoptiști. În anul 1916, a avut loc în vechea cetate și Bătălia de la  Alion și Cerna, una dintre cele mai glorioase bătălii din Războiul Reîntregirii. (CITEȘTE ȘI: Ce tratament i-a aplicat familia Vlăduței Lupău în copilărie: „Părinții mei încă cred că se va termina…”)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult