Orașul din România care este aproape de faliment. Totul din cauza unor greșeli ale autorităților locale

Publicat: 13/04/2022 | 10:47

Recent, după un an de procese, Primăria Botoşani a primit cea mai grea lovitură din ultimii 13 ani. Astfel, după ce a pierdut şi procesul de la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, municipalitatea este nevoită să plătească 16 milioane de euro fostei societăţi de termoficare a oraşului, S.C. Termica S.A., aflată în grija lichidatorului judiciar Lulu Dascălu.   

Din păcate, autorităţile locale nu vor mai avea bani de nicio investiţie, nici măcar pentru a continua proiectele începute sau întreţinerea anumitor servicii, Botoşaniul fiind în pragul falimentului.

Povestea a început în anul 2010, când Termica, societatea de termoficare a Consiliului Local Botoşani, falimenta cu datorii de peste 120 de milioane de lei şi exista riscul ca oamenii racordaţi la sistemul centralizat să rămână fără căldură. Autorităţile locale de la acea vreme au decis să închidă Termica şi să facă o nouă societate de termoficare, numită Modern Calor.

Cum a ajuns Primăria Botoşani în această situație

Tot patrimoniul de la Termica a fost transferat pe noua firmă, fiind realizate şi investiţii masive cu fonduri europene. La doar un an de la falimentarea Termica, Lulu Dascălu, lichidatorul societăţii, a dat în judecată Primăria Botoşani, motivând că patrimoniul transferat către noua societate ar fi fost subevaluat, scrie Adevărul.

Mai mult decât atât, a reclamat că Primăria nu a predat la timp nici punctele termice, încasând bani din chirii, sume cuvenite, de fapt, fostei societăţi Termica, preciza lichidatorul. Lulu Dascălu a cerut în instanţă anularea facturii de transfer al patrimoniului Termica către Primărie, dar şi suma aferentă chiriei încasată de municipalitate de pe punctele termice. În total, Primăriei i se cereau în instanţă în jur de 16 milioane de euro.

Primăria a pierdut procesul cu lichidatorul Termica, iar în 2021 s-a trezit cu o somaţie de executare silită pentru cele 16 milioane de euro.

Ce spun autoritățile

„Primăria trebuie să plătească lichidatorului 79 de milioane de lei pentru patrimoniul Termica. A fost ultima cale de atac pe care am avut-o şi trebuie să plătim această sumă. Voi încerca să o rezolv prin Ministerul Finanţelor, care este cel mai important creditor pentru această sumă. Este o sumă imensă pentru  bugetul municipiului, care nu mai permite dezvoltarea oraşului, inclusiv lucrurile uzuale pe care le aveam, inclusiv cheltuielile  de funcţionare”, a precizat primarul Cosmin Andrei.