Orașul din România cu cele mai mici pensii. Care este suma medie pe care o primesc bătrânii

Publicat: 31/03/2022 | 20:18
Ce pensie vor avea românii cu salariul minim pe economie / Sursă Foto: Arhivă

Nivelul pensiei medii la nivel județean arată diferenţe mari între regiuni. Acest raport diferă în funcţie de locurile de muncă şi salarizarea din trecut ale actualilor pensionari. Iată care este orașul din România cu cele mai mici pensii.

Diferențele dintre pensiile oamenilor din diferite județe sunt mari. Spre exemplu, în Hunedoara un pensionar primeşte o pensie de 2.000 de lei/lună, în timp ce în Botoşani sub 1.300 de lei/luna.

CITEŞTE ŞI: VESTEA MOMENTULUI PENTRU PENSIONARI. CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PUNCTUL DE PENSIE

Pensia medie lunară din România în 2021 a ajuns la 1.666 de lei, în creştere cu 11% faţă de anul 2020.

„Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 851 de lei (1273 lei în judeţul Botoşani, 1281 lei în Giurgiu, 1297 lei în Vrancea, faţă de 2124 lei în judeţul Hunedoara, 2026 lei în Municipiul Bucureşti, şi 1889 lei în judeţul Braşov)”, spun reprezentanții Institutului Naţional de Sta­tistică.

Pe lângă pensiile din sistemul de asigurări sociale de stat, în România mai există circa 200.000 de pensionari speciali, foști angajați ai MAI, MApN, SRI, SIE, pentru care statul cheltuiește circa 10 miliarde de lei pe an.

Dacă un pensionar ”normal” primește, în medie, o pensie de sub 1.700 de lei, un pensionar ”special” are o pensie de circa 4.200 de lei pe lună.

Ce acte sunt necesare pentru pensionare

  1. cerere pentru înscrierea la pensia anticipată;
  2. carnetul de muncă (original şi copie);
  3. alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă (adeverințe), dacă este cazul;
  4. adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001, în situaţia în care acestea nu au fost înregistrate în carnetul de muncă, dacă este cazul;
  5. adeverinţă privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau a-II-a de muncă, în situația în care acestea nu au fost înregistrate în carnetul de muncă, dacă este cazul;
  6. procura specială pentru mandatar, dacă este cazul

„Cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depun de către solicitant, la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a acestuia (persoanei îndreptățite la acordarea pensiei), începând cu data îndeplinirii condiţiilor de pensionare”, se menționează pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice.