Orașul din România în care iarna a venit deja. Locuitorii s-au trezit cu temperaturi sub minus 0 grade

Publicat: 03/10/2023 | 14:01
S-au înregistrat temperaturi negative la Miercurea-Ciuc / sursă foto: colaj Pixabay

Deși ne aflăm în plină toamnă, în anumite zone ale țării se așterne, încet și sigur, iarna. În această dimineață, la stația meteo Miercurea-Ciuc, s-au înregistrat temperaturi sub pragul de îngheț. Detaliile se află mai jos, în articol.

Luna octombrie a adus temperaturi mai scăzute, în anumite regiuni ale țării. De altfel, s-au înregistrat ploi și intensificări ale vântului. În dimineața zilei de marți, 3 octombrie, însă, stația meteo Miercurea-Ciuc a înregistrat o minimă de minus 1,3 grade Celsius. Potrivit Cristinei Blaga, meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud Sibiu, temperatura minimă vine în urma unui cer senin și a unei presiuni atmosferice ridicate. De altfel, nu a fost singura zonă în care s-au înregistrat temperaturi scăzute.

Vezi și TEMPERATURI ÎNTRE 3 ȘI 10 GRADE ÎN ROMÂNIA, DUPĂ CE ANM A REACTUALIZAT PROGNOZA METEO PENTRU ÎNCEPUTUL LUNII OCTOMBRIE. CÂTE GRADE VOR FI ÎN BUCUREȘTI, TRANSILVANIA ȘI MARAMUREȘ

Orașul din România în care s-au înregistrat temperaturi negative: minus 1,3 grade Celsius. Recordul pentru luna octombrie a fost în 1983: minus 5,9 grade Celsius

De exemplu, la Joseni, locuitorii s-au trezit cu temperatura de 0,2 grade Celsius. La Toplița s-a înregistrat o temperatură de 1,2 grade Celsius. La stația de munte Bucin s-au înregistrat 3,3 grade Celsius, iar la Odorheiu Secuiesc temperatura nu a trecut de 5 grade Celsius. Deși ne aflăm în plină toamnă, în dimineața aceasta s-a așternut bruma în Harghita. Din punct de vedere istoric, cea mai mică temperatură înregistrată la Miercurea-Ciuc, în octombrie, a fost consemnată în anul 1983. Atunci s-au înregistrat minus 5,9 grade Celsius.

Vezi și NINSORI ÎN BUCUREȘTI ANUNȚATE DE ACCUWEATHER. SPECIALIȘTII AU ANUNȚAT DATA LA CARE LOCUITORII CAPITALEI SE POT BUCURA DE PRIMA ZĂPADĂ

Luna octombrie va fi marcată de o vreme oscilantă

Elena Mateescu, directorul ANM, a transmis că vremea se va menține mai caldă decât în mod normal.

„Debutul celei de-a doua luni din această toamnă, de asemenea, înseamnă un ecart termic cuprins între 18 până la 29 de grade, deci o vreme în general mai caldă decât în mod obișnuit. Săptămâna viitoare va debuta, însă, cu valori ușor în scădere, pentru că, cel puțin în jumătatea nordică a țării, temperaturile se vor situa la nivelul celor normale pentru începutul lunii octombrie și vorbim de temperaturi între 19 până la 22 de grade.  Doar în extremitatea de sud mai pot fi atinse valori apropiate de maxima unei zile de vară 24-25 de grade Celsius.

Probabilitatea de ploaie va fi una redusă în acest interval. Rămân de interes intensificările de vânt moderat, cu viteze în general cuprinse între 40 până la 45 km/h iar în zona litoralului, mai ales în bazinul vestic al Mării Negre, rafale care pot depăși 50-60 km/h. Practic, prima decadă a lunii octombrie va fi caracterizată de un ecart termic apropiat de normele specifice la debutul acestei luni, așa cum menționam, de 19 până la cel mult 24-25 de grade. După care, în partea a doua a primei decade, din nou cu valori de 27-28 de grade în special în partea de sud-est a țării”, a spus directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Sursă foto: Colaj Pixabay