Ordinul venit de la UE pentru România în privința produselor din magazin. Ce se va întâmpla în viitorul apropiat

Publicat: 06/09/2023 | 19:12
Ordinul de la Uniunea Europeană va schimba prețul din magazine

În perioada următoare, ar trebui să fie gata programul RetuRo. Ministerul Mediului a primit, de la Uniunea Europeană, sarcina de a elabora sistemul de garanție-returnare în toamna anului 2023.

Încă din anul 2022, fostul Ministru al mediului anunța că urmează să lanseze sistemul RetuRo. De curând, site-ul a devenit activ și mai este doar o chestiune de timp până când va putea fi utilizat la nivel național. Scopul proiectului este acela de a impulsiona reciclarea ambalajelor produselor din magazin.

„Actele normative sunt în vigoare, noi ne-am propus anul trecut să dezvoltăm sistemul într-un an de zile. Recunosc că a fost un termen extrem de optimist, ne-am propus ca în acest termen să se numească societatea care să fie responsabilă de dezvoltarea sistemului, să înfiinţeze toate centrele de numărare la nivel naţional, patru-cinci la număr în aceste regiuni, ceva similar regiunilor de dezvoltare, mai multe judeţe arondate unor centre de numărare.

În acelaşi timp retailerii să cumpere toate aşa-zisele RVM-uri, acele automate, în acelaşi timp să se dezvolte şi sistemul informatic care să lege aceste automate de sistemele de numărare şi să deconteze toată această sumă care va circula prin sistemul SGR. (…) Eu văd partea plină a paharului. Mi se pare absolut normal ca cei care aşteaptă de atâta timp să vadă sistemul funcţional să vadă partea goală a paharului”, afirma, în urmă cu un an, fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, în cadrul unei intervenții televizate.

(CITEȘTE ȘI: Aragazele pe gaz, interzise în România? Anunţul bulversant a fost făcut de la Uniunea Europeană)

Ce este RetuRo și cum funcționează

Programul RetuRo presupune adăugarea unei taxe de 0,50 de bani pentru ambalajele din plastic ale produselor. Ulterior, clientul trebuie să prezinte ambalajul gol, spre reciclare, pentru a-și primi cei 50 de bani înapoi.

Prin intermediul sistemului de garanție-reciclare, se dorește colectarea plasticului la nivel de țară într-o proporție de 77% până în anul 2025 și colectarea a 90% dintre ambalaje, până în 2029. De asemenea, SGR le va oferi producătorilor acces la ambalaje din per reciclat, pentru a putea atinge planul dat de Uniunea Europeană.

Clienții își vor primi garanția înapoi fără a avea nevoie de bonul fiscal:

„După golirea ambalajului, consumatorul îl va putea returna în orice punct special amenajat de către comercianți, adică în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi nevoie ca acesta să prezinte bonul fiscal sau să returneze produsul în magazinul din care a fost inițial achiziționat. De asemenea, comercianții vor avea libertatea de a decide asupra tipului de colectare: automat sau manual, în funcție de fluxul de consumatori al fiecăruia”, se arată pe site-ul RetuRo.

(CITEȘTE ȘI: România pompează milioane de euro într-o companie cu acționariat rusesc, în ciuda embargoului impus de Uniunea Europeană)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult