Organizaţia Mondială a Sănătăţii a convocat comitetul de urgenţă! Variolei maimuţei devine un pericol real

Publicat: 23/06/2022 | 14:30
Variola Maimuței. Sursă foto: Pixabay

Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se va reuni joi pentru a evalua dacă variola maimuţei trebuie considerată o „urgenţă de sănătate publică internaţională”.

Experţii independenţi vor examina dacă lumea trebuie alertată cu privire la o ameninţare crescândă pentru sănătate, iar rezultatele deliberărilor acestora nu sunt aşteptate înainte de vineri, scrie dpa, potrivit Agerpres.

Desemnarea unei urgenţe de sănătate publică de importanţă internaţională nu are consecinţe practice imediate, dincolo de o mai mare vigilenţă din partea oamenilor şi guvernelor.

OMS a declarat noul coronavirus o urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională la 30 ianuarie 2020.

Comitetul ONU pentru variola maimuţei este compus din aproximativ 12 oameni de ştiinţă.

Deşi boala, care se răspândeşte prin contact fizic, a circulat în Africa de ani de zile, ea a provocat agitaţie la nivel internaţional din cauza recentului său focar în mai multe ţări în care nu mai fusese semnalată niciodată. Potrivit responsabililor medicali, focarul pare să fie concentrat în rândul bărbaţilor care au avut relaţii sexuale cu mai mulţi alţi bărbaţi.

În România au fost înregistrate cinci cazuri până acum.

Ce este virusul ”variola maimuței”

Numele ”variola maimuței” este oarecum înșelător, deoarece este un virus care circulă cel mai adesea la mamifere mici din Africa, cum ar fi șobolanii, despre care se crede că sunt rezervorul bolii.

VEZI ȘI: AI ȘI TU ACEST SEMN? CE REPREZINTĂ, DE FAPT, CICATRICEA DE PE PARTEA SUPERIOARĂ A BRAȚULUI

Cu toate acestea, poate infecta și maimuțele. Leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup afectat de primate de cercetare în 1958 au dus la acest nume.

„Variola maimuței” este o infecție virală rară care se poate răspândi la om și care face parte din aceeași familie virală cu variola, căreia i se atribuie, doar în secolul trecut, moartea a 300 până la 500 de milioane de oameni.

Sursă foto: Pixabay