Oseminte, descoperite în timpul renovării unei școli din Bacău! Constructorii au ignorat descoperirea și nu au sistat lucrarea

Publicat: 09/06/2020 | 15:45

În timpul renovării școlii din satul Cornii de Sus, comuna Tătărăști, județul Bacău, au fost descoperite mai multe schelete umane. Constructorul, în loc să anunțe Direcția Județeană pentru Cultură Bacău sau specialiștii din cadrul Muzeului Județean de Istorie Bacău și Poliția, a continuat lucrările distrugând multe probe de mare importanță istorică. Multe dintre aceste oseminte pot fi văzute în stradă, împreună cu resturile de materiale.

Lucrările s-au oprit la insistența celor de la Asociația Culturală „Vasile Pârvan”, care a sesizat situația pe Facebook, explicând că pe locul actualei școli se afla o biserică ortodoxă menționată documentar prima oară în 1798 și care a fost demolată de comuniști în 1952. În timpul lucrărilor de renovare, s-ar fi găsit și două schelete, unul de adult și unul de copil. (CITEȘTE ȘI: UN NOU FOCAR DE CORONAVIRUS ÎNTR-UN CĂMIN DE BĂTRÂNI DIN BACĂU! 27 DE PERSOANE AU FOST DEPISTATE POZITIV)

„În urma unei sesizări cu privire la un material istoric de mare valoare, o echipă a Asociației s-a deplasat în satul Cornii de Sus. Aici s-a constatat faptul că în timpul renovării școlii din sat – Corpul B – au fost descoperite mai multe schelete umane. Constructorul nu a anunțat instituțiile abilitate și nici nu a sistat lucrările. A continuat distrugând multe probe de mare importanță istorică. Multe oseminte pot fi văzute în stradă, împreună cu resturile de materiale. S-au descoperit, de asemenea, din sursele localnicilor, și două schelete, probabil părinte și copil. Osemintele, din spusele localnicilor, au fost reîngropate lângă școală.

Din datele noastre, a reieșit faptul că acolo a fost o biserică ortodoxă, prima mențiune despre ea fiind din 1798, informațiile arătând că locașul a fost construit de „unguri” (români transilvăneni, n.n) și localnici. Demolarea bisericii s-a făcut în anul 1952 de către autoritățile comuniste, pe locul acesteia construindu-se un teren de sport și o școală. Este regretabil faptul că autoritătile locale, dar si constructorul, nu au anuntat instituțiile abilitate, așa cum prevedea legea patrimoniului cultural.” – a anunțat Cătălin Crimu, directorul Asociației Culturale „Vasile Pârvan”.

Specialiștii din domeniul arheologiei au fost extrem de indignați cu privire la situația din satul Cornii de Sus. În consecintă, Asociația a făcut mai multe sesizări către instituțiile de resort, urmând ca în aceste zile situatia să fie anchetată. (VEZI ȘI: POMANĂ CU SCANDAL ÎN MIJLOCUL BACĂULUI. ”AU ÎNCEPUT SĂ URLE ȘI SĂ SE…”)