Până când vom fi nevoiți să purtăm masca de protecție? Precizarea făcută de Adrian Streinu-Cercel

Publicat: 17/01/2021 | 16:17

Potrivit medicului Adrian Streinu-Cercel, în contextul pandemiei de coronavirus, masca de protecție ar trebui să rămână obligatorie până în 2023.

”Teoretic, după a doua doză, la şapte zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus. Dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare (…) până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a spus Adrian Streinu-Cercel la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală.

Totodată, medicul a ținut să mai precizeze că vaccinul împotriva coronavirusului protejează organismul de toate tulpinile și îi îndeamnă pe români să se imunizeze în număr cât mai mare.

”Ce va fi peste un an nu ştiu, de aceea trebuie să ne grăbim ca în cursul acestui an să vaccinăm tot ce se poate vaccina şi într-un pas alert în aşa fel încât să imunizăm cât mai multă populaţie şi încercăm să scoatem virusul din circulaţie”, a mai adăugat medicul.

Prima tranșă de vaccinuri Moderna a ajuns în România

În prima etapă, în România au ajuns miercuri aproximativ 14.000 de doze, din totalul de peste 400.000 care urmează să fie livrate în perioada următoare. Dozele au fost depozitate la Centrul Național de Stocare.

Întrebat dacă este adevărat că există diferențe între cele două vaccinuri, în ceea ce privește imunitatea, Valeriu Gheorghiță a spus că nu există dovezi în acest sens, în momentul de față. Cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare, conform comunicatului transmis de CNCAV.

”Noi încurajăm ca persoanele care doresc să se vaccineze să nu întârzie această decizie, pentru că, intre cele două tipuri de vaccinuri, nu există diferențe semnificative, au aceeași rată de eficacitate, de 95%, respectiv 94,1%”, a spus Valeriu Gheorghiță.