Până la ce dată îți mai poți cumpăra vechime pentru pensie? Ce arată legislația

Publicat: 06/06/2022 | 13:43
Imagine reprezentativă. Sursă foto: Pixabay

Există o dată până la care mai poți cumpăra vechime pentru pensie, potrivi legsilației. După ce termenul respectiv expiră, românii nu mai pot beneficia.

Până în vara anului 2023, românii își mai pot cumpăra vechime pentru pensie. Până în luna august, cei care nu au acumulat vechimea necesară încă mai pot beneficia de acest drept, potrivit legislației în vigoare. Se aplică celor care nu au până la 15 ani de vechime. Românii care vor să iasă la pensie trebuie să aibă 35 de ani lucrați în câmpul muncii, pentru pensia de limită de vârstă.

De asemenea, urmează, până la finalul anului, să se discute și de Legea 127. Potrivit acesteia, românii ar putea avea șansa să aibă o perioadă minimă de cotizar ede la 15 la 10 ani.

În prezent, pensia minimă ar în jur de 40% din salariul minim brut, adică aproximativ 1020 de lei. Ar urma să crească cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani.

”Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare. Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sietem”, a declarat Ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

Până la data de 1 septembrie 2023, românii pot cumpăra vechime în muncă, potrivit legii.

Citește și SISTEMUL DE ACORDARE A PENSIILOR ESTE PE CALE SĂ SE SCHIMBE. MILIOANE DE ROMÂNI VOR BENEFICIA DE NOUA LEGE

Se poate reduce contribuția la pensii de la 25% la 21,25%

Începând cu data de 1 iunie 2022, o categorie de salariați este vizată să își exprime opțiunea vis-a-vis de contribuția la Pilonul II de pensii.

Din luna iunie, angajatorul poate aplica pentru beneficiile fiscale oferite de lege. De asemenea, poate reduce contribuția la pensii de la 25% la 21,25%. Diferența de 3,75% se transferă, de obicei, la pensia privată, adică la Pilonul II de pensii. Persoanele doritoare trebuie să completeze o cerere.

Sursă foto: Pixabay