Pandemia are și părțile ei bune. Un spital din Bacău a devenit funcțional în 40 de zile, după 13 ani în care lucrările au trenat

Publicat: 02/06/2020 | 19:26

Spitalul din Bacău are o poveste aparte și a fost o ambiție a fostului primar Romeo Stavarache, inițiatorul proiectului. Stavarache a câștigat alegerile în 2004, când le-a promis băcăuanilor un spital modern, dar lucrările de construcție au fost demarate abia în 2007, în an preelectoral. O perioadă s-a construit, în rest, procese și …nimic. Un spital lăsat în paragină până să vină boala. CANCAN.RO are toate detaliile.

“Noroc” cu pandemia provocată de COVID-19. Doar așa s-au mai mișcat lucrurile la Spitalul Municipal din Bacău, botezat acum ”Sfânta Maria”. Timp de 40 de zile s-a lucrat la foc continuu și s-a întâmplat „minunea”. Parterul, etajele patru și cinci (clădirea are cinci etaje) ale spitalului sunt pregătite să preia pacienți. Cele 153 de paturi sunt dispuse în saloane cu două și un singur pat, fiecare salon are baie proprie, pot fi utilizate pentru pacienți cu COVID-19 sau alte afecțiuni. (CITEȘTE ȘI: S-a dat drumul la treabă în Sectorul 4! Va fi primul spital de medicină dentară după 50 de ani)

Două din cinci etaje ar mai avea nevoie de finisaje

”Lucrările la Spitalul Municipal s-au finalizat cu cinci zile mai devreme de termenul propus! Spitalul poate prelua în condiții optime cazuri grave și critice de COVID-19, dar, bineînțeles, este funcțional și poate fi oricând utilizat pentru orice alte tipuri de afecțiuni. Spitalul este complet echipat cu aparatură medicală: două unități ATI, aparate de ventilație, monitoare funcții vitale, defibrilatoare, injectomate, dar și cu circuite de gaze medicale.

Spitalul din Bacău a devenit funcțional în 40 de zile, după 13 ani în care lucrările au trenat

Pe lângă cele două circuite de gaze inițial proiectate, oxigen și vacuum, am dotat spitalul și cu o sursă independentă de aer comprimat. Aceasta este vitală pentru funcționarea spitalului, cu o varietate de utilizări, printre care și ventilarea pacienților critici”, a declarat Cosmin Necula, primarul Bacăului. (VEZI ȘI: Situație critică la Spitalul Județean de Urgență Bacău. A fost depășită capacitatea de internare a cazurilor de COVID-19)

”Practic, chiar dacă în acest moment dăm în folosință trei etaje, toată infrastructura adiacentă spitalului este funcțională și poate deservi întreaga clădire, circuite de fluide medicale, instalații electrice, de încălzire și ventilație. Astfel, ceea ce am reușit în aceste 40 de zile reprezintă 80% din întreaga unitate medicală. Etajele 1 și 3 vor necesita doar lucrări la partea de finisaje, etajul doi fiind exclusiv spațiu tehnic”, a mai spus primarul Bacăului.

Finanțarea lucrărilor a fost asigurată în mod egal de Primăria Municipiului Bacău și Consiliul Județean Bacău.

Istorie zbuciumată

Spitalul are o istorie zbuciumată, fiind o investiție începută în 2007, de către administrația Stavarache, dar care a fost blocată în 2014. În acel an s-au oprit efectiv lucrările. În 2016, noua administrație a municipiului Bacău, condusă de Cosmin Necula, a demarat procedura de reziliere a acelui contract de execuție și de preluare juridică a șantierului Spitalului Municipal, iar, în octombrie 2019, după cinci ani de pauză și 12 ani de când au început lucrările, spitalul a intrat din nou în atenția aleșilor locali. (NU RATA: Olivia Ciobanu, arhitectul-șef al Sectorului 1, despre super-spitalul care va fi construit în București: ”Vor fi realizate 20 de săli de operație capabile să facă mare unui număr sporit de pacienți”)

În 2017, în vară, s-a inițiat și o acțiune în instanță de către Primăria Bacău, care a cerut peste 35 de milioane de lei de la asocierea de firme care a lucrat la spital, cu titlul de prejudiciu pentru neexecutarea lucrărilor conform contractului. Procesul a fost câștigat în primă instanță, dar au urmat și alte termene.

Bani mulți

„Grație” pandemiei, băcăuanii pot beneficia de un spital ultramodern, devenit funcțional în timp record

Totul a început cu 10 milioane de lei, bani alocați de Guvern, în 2013. La rândul ei, Primăria Bacău s-a împrumutat cu 12 milioane de lei, prin accesarea unui credit. În 2019 s-a tras linie peste banii investiți în spital: 150 de milioane de lei, din care 130 de milioane de lei din bugetul local al Municipiului Bacău, și spitalul tot nu era finalizat.

„Preconizăm că în total va mai fi nevoie de circa 40 de milioane de lei pentru finalizarea întregului obiectiv. Jumătate din această sumă este deja, iar în exercițiul financiar din anul viitor, în bugetul local vom prinde și restul de bani necesari”, preciza primarul Cosmin Necula, în 2019.

O mare parte din aparatura medicală a fost achiziționată încă din 2013: computer tomograf, RMN, lămpi în unele săli de operații, aparate de radiografie și altele, care au rămas în depozitate în cutii. Toate au costat aproximativ 55 milioane lei, fiind achiziționate odată cu începerea lucrărilor la spital.

Problema aparaturii

În 2018, ministrul Sănătății Sorina Pintea, a făcut o vizită la Spitalului Municipal, și ”s-a îmbolnăvit” de ceea ce avea să vadă. (VEZI AICI: La Spitalul Județean Bacău încep testările pentru COVID-19 cu noua aparatură)

„Sunt foarte surprinsă că pentru acest spital municipal s-a achiziționat deja și aparatură medicală, de când a început construcția clădirii. Ceea ce nu înțeleg. A avut cineva vreun interes? E strigător la cer! Se știe că aparatele medicale se uzează moral foarte repede. Nu văd cum această aparatură mai poate fi utilizată cu succes într-un spital. Sunt unele aparate care, așa cum prevede legea, nici nu pot intra în contract cu Casa de Sănătate astfel încât spitalul să primească și bani pe acel serviciu medical, pentru că aparatele au o vechime mai mare de cinci ani”, spunea Sorina Pintea.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)